Vláda len rozbehla debatu o rozpočte, počká na koaličné rokovania

Ministri Radičovej kabinetu odštartovali v stredu oficiálnu diskusiu o štátnom rozpočte na budúci rok. Rokovanie o ňom zatiaľ prerušili, nasledovať by totiž mali koaličné rokovania o prioritách jednotlivých rezortov. Z nich sú v prvom návrhu rozpočtu zapracované iba dopravná infraštruktúra a školstvo.

17.08.2011 18:04
Graf, euro, pero Foto:
Ilustračné foto
debata

 Financovanie ostatných v rozpočte nie je zabezpečené, preto budú musieť jednotlivé politické strany predložiť aj návrhy na ich financovanie. V hre je tak stále napríklad aj zvýšenie spotrebnej dane z liehu, zavedenie bankovej dane či spotrebnej dane z vína. Kľúčové podľa ministerstva financií je, aby sa dodržal plán konsolidácie, ktorý počíta so znížením schodku verejných financií v budúcom roku na 3,8 % hrubého domáceho produktu.

Najväčší balík peňazí z jednotlivých ministerstiev by pritom podľa prvého návrhu rozpočtu malo tak ako po minulé roky dostať školstvo. Podľa návrhu rozpočtu by ministerstvo školstva malo v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 2,434 mld. eur, čo v porovnaní s tohtoročným rozpočtom znamená nárast zdrojov o 4,8 %. Rozpočtované výdavky druhého v poradí, rezortu dopravy, oproti tomuto roku rastú o 12,9 % na 2,126 mld. eur.

Celkové výdavky štátneho rozpočtu na budúci rok sú pritom rozpočtované na úrovni 18,443 mld. eur, čo znamená medziročný nárast o 8,8 %. Po rezortoch školstva a dopravy tretí najväčší podiel z jednotlivých ministerstiev pripadá na rezort práce so sumou 1,962 mld. eur. Výdavky v tomto rezorte by tak mali medziročne klesnúť o 2,4 %. Naopak, štvrté v poradí, ministerstvo zdravotníctva, by si malo mierne polepšiť, o 1,9 % na 1,429 mld. eur.

Pri celkových rozpočtovaných príjmoch na úrovni 15,27 mld. eur by tak štát mal podľa návrhu ministerstva financií v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 3,172 mld. eur. To by oproti tohtoročnému rozpočtu znamenalo zníženie schodku o 637,6 mil. eur. Schodok verejných financií ako celku, v rámci ktorých tvorí štátny rozpočet podstatnú časť, by tak mal v budúcom roku dosiahnuť 3,8 % hrubého domáceho produktu, čím by sa naplnil pôvodný konsolidačný plán vlády. Ten hovorí o postupnom znižovaní schodku verejných financií až pod maastrichtské tri percentá v roku 2013.

Tento zámer rezortu financií kvitujú aj bankoví analytici. Upozorňujú však, že makroekonomické základy, na ktorých je rozpočet postavený, aj keď sú len niečo vyše mesiaca staré, sa už môžu javiť ako príliš optimistické. Ministerstvo počíta napríklad s rastom ekonomiky v budúcom roku o 4,4 % a rastom zamestnanosti o 0,8 %. Udalosti posledných týždňov na svetových trhoch ale naznačujú možné opätovné spomalenie globálnej ekonomiky. „Rizikom je vývoj svetovej ekonomiky, ktorý by sa následne mohol prejaviť aj na Slovensku v podobe nižšej produkcie a daní. Signály spomalenia v Európe vidno, zatiaľ však ešte nie je jasné, aké výrazné bude,“ tvrdí analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej by preto nemuselo byť na škodu postupné vytvorenie akéhosi „krízového scenára“, ktorý by počítal s horším ako dosiaľ plánovaným vývojom svetovej ekonomiky. Potenciálne spomalenie alebo pokles ekonomiky by okrem rastu nezamestnanosti a následnej spotrebiteľskej opatrnosti mohol znížiť daňové príjmy. Zároveň by ale podľa analytičky prišlo i k poklesu základne, nakoľko deficit verejných financií sa vyjadruje aj ako percento k hrubému domácemu produktu. „Predpokladáme, že analytické tímy, rovnako aj my, začnú v najbližšom období minimálne prehodnocovať odhady vývoja makroekonomických ukazovateľov,“ dodala Sadovská.

Načrtnutá základná distribúcia zdrojov v rozpočte na priority v oblasti školstva a dopravy je však podľa analytikov pozitívna. „Nastavenie priorít na dopravu a školstvo považujem za správny krok smerom k dlhodobému zvyšovaniu našej konkurencieschop­nosti,“ hodnotí analytik VÚB banky Andrej Arady. Vyššie súčasné výdavky najmä do školstva sa podľa analytika Slovenskej sporiteľne Michala Mušáka vrátia v podobe vyšších príjmov v budúcnosti. „Lepšie školstvo v súčasnosti znamená výkonnejších zamestnancov v budúcnosti. Predpokladám, že v prípade dopravy zohralo úlohu aj to, že sa na výstavbu z väčšej časti využívajú eurofondy a náklady pre rozpočet sú o to nižšie,“ dodal Mušák.

Podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy by mal kabinet o návrhu rozpočtu rozhodnúť do 30. septembra a do Národnej rady Slovenskej republiky by ho mal predložiť do 15. októbra.

debata chyba