Trhy mieria do novej nebezpečnej zóny, tvrdí šéf Svetovej banky

Strata dôvery trhov v ekonomické schopnosti popredných krajín, ako sú Spojené štáty a Európa, a krehké hospodárske oživenie zatlačili trhy do novej nebezpečnej zóny. Túto hrozbu by mali brať politici veľmi vážne a začať konať. Uviedol to prezident Svetovej banky Robert Zoellick. Skutočným problémom podľa neho bude, ak sa problémy dotknú aj dôvery podnikateľov a spotrebiteľov.

15.08.2011 07:12
Dolár, euro, mena, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Zoellick tiež uviedol, že globálna ekonomika v súčasnosti prechádza viacrýchlostným oživením. Hlavným zdrojom rastu a príležitostí sú teraz rozvojové krajiny, ktoré sa na globálnom raste podieľajú zhruba polovicou.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

„V niekoľkých uplynulých týždňoch sa zblížili niektoré udalosti v Európe a v USA, čo spôsobilo u mnohých účastníkov trhu stratu dôvery v ekonomické vodcovské schopnosti niektorých kľúčových krajín,“ uviedol Zoellick. Podľa neho spôsoby riešenia problémov so štátnym dlhom niektorých krajín v eurozóne vyzerali, ako keby boli podniknuté „s denným oneskorením“. Trhy sa tak obávajú, že úrady sa neuberajú správnym smerom alebo že problémy sú o jeden krok vpredu.

V prípade Spojených štátov podľa Zoellicka nejde o strach, že by najväčšia svetová ekonomika čelila bezprostrednému problému, ale skôr o to, že trhy považujú Spojené štáty za hlavného hráča v ekonomickom systéme a riadení. Vládne škrty v USA by sa podľa neho mali viac zamerať na programy nárokovateľných dávok, ako je program sociálneho zabezpečenia, a nie na voliteľné výdavky ako doteraz.

„Kým neurobia pokrok pri takýchto programoch, bude naďalej pretrvávať skepsa v hodnotení ich boja s dlhodobými výdavkami,“ dodal.

7 debata chyba