Ceny poistena dlhopisov rastú už aj Maďarom, Čechom a Poliakom

Cena poistenia dlhopisov nových trhových ekonomík Európy v utorok výrazne vzrástla. Medzi investormi totiž rastú obavy z dopadov dlhovej krízy v eurozóne, rastúcich deficitov bežného účtu platobnej bilancie a klesajúcich cien komodít.

09.08.2011 15:31
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Najviac sa zvýšila cena päťročných derivátov CDS (credit default swap) na poistenie záväzkov tureckej vlády, a to o 14 bázických bodov na 254 bázických bodov, čo predstavuje najvyššiu úroveň od októbra 2009. Informovala o tom agentúra Markit.

Prečítajte si viac o téme DLHOVÁ KRÍZA 

Cena CDS na poistenie záväzkov maďarskej vlády sa zvýšila o 13 bázických bodov na úroveň 430 bázických bodov. Znamená to, že päťročné poistenie maďarských vládnych dlhopisov v hodnote 10 mil. eur stojí 430 tis. eur. Cena CDS na maďarské záväzky v tomto mesiaci vzrástla už o 130 bázických bodov pre obavy plynúce z dlhov krajiny v švajčiarskych frankoch.

Z údajov ďalej vyplýva, že cena CDS na poistenie záväzkov českej vlády vzrástla o 11 bázických bodov na 125 bázických bodov, čo je najviac od júna 2010. Cena CDS na poľské záväzky sa vyšplhala na najvyššiu úroveň od marca 2009. Zvýšila sa aj cena CDS na záväzky Ruska, Rumunska a Ukrajiny.

debata chyba