Taliani urobili raziu v ratingových agentúrach S & P a Moody's

Talianske úrady uskutočnili raziu v kanceláriách medzinárodných ratingových agentúr Standard & Poor 's a Moody's Investors Service.

04.08.2011 19:13
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (30)

Zaujímajú ich predovšetkým výkyvy cien talianskych akcií a ďalších aktív, ktoré podľa nich vykazujú známky anomálie. Úradníci podľa agentúry Reuters zabavovali dokumenty a zisťujú dopady práce agentúr na trh. Moody's aj S & P svoju prácu obhajujú, s úradmi však chcú spolupracovať.

Prečítajte si viac o téme DLHOVÁ KRÍZA 

Vyšetrovanie začala prokuratúra v juhotalianskom meste Trani. Jej šéf Carlo Maria Capistro povedal, že cieľom vyšetrovania je preveriť, či ratingové agentúry rešpektujú reguláciu platnú v Taliansku. Capistro povedal, že dokumenty boli zabavené už v stredu, a to v kanceláriách agentúr v Miláne.

Prokuratúra zároveň požiadala taliansky dohľad nad finančným trhom Consob, aby poskytol dokumenty, z ktorých bude zrejmé, že obe ratingové agentúry sú v Taliansku riadne registrované.

„Za našou prácou a povesťou, rovnako ako za prácou a povesťou našich analytikov, si pevne stojíme,“ uviedla agentúra S & P. Vyšetrovanie je podľa nej bez reálneho základu. Podobne sa k vyšetrovaniu postavila agentúra Moody's, ktorá odkázala, že preberá plnú zodpovednosť za všetky citlivé informácie, ktoré zverejnila.

Prokuratúra v Trani vedie dvojité vyšetrovanie, každú agentúru vyšetruje zvlášť. Vyšetrovanie začala na popud dvoch spotrebiteľských skupín, ktoré si vraj sťažovali na dôsledky, ktoré majú správy ratingových agentúr o Taliansku na ceny akcií na milánskej burze.

Prvá sťažnosť bola podaná na agentúru Moody's po tom, čo agentúra vlani v máji vydala správu o riziku nákazy, ktorému v súvislosti s krízou v Grécku čelia talianske banky. Druhá sťažnosť vraj bola podaná tento rok v máji a zameriava sa na agentúru Standard & Poor 's. Tá varovala, že kvôli vysokému verejnému dlhu možno zníži rating Talianska.

Prokurátori tiež vyšetrujú, či bol v súvislosti s výpredajom talianskych aktív 8. a 11. júla spáchaný nejaký trestný čin. V tej dobe začali silnieť obavy, že dlhová kríza v južnom krídle eurozóny začína pohlcovať Taliansko. Tá má tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny.

Jedna zo spomínaných spotrebiteľských skupín uviedla, že cieľom vyšetrovania je zistiť, či prudký pokles cien nemohol byť výsledkom „presného plánu“, za ktorým stáli hedgeové fondy a ďalší nemenovaní hráči. Podľa sťažovateľov je potrebné preveriť, či v takomto prípade neexistuje nejaká súvislosť s negatívnym komentárom, ktorý k verejným financiám Talianska vydali ratingové agentúry.

Regulačný úrad Consob si zástupcov Moody's a S & P predvolal už v júli. Vtedy ich vyzval, aby svoje správy nevydávali počas obchodovania na burzách.

30 debata chyba