Zmeny v mýte vyjdú štát na státisíce eur

Zníženie počtu mýtnych úsekov o polovicu vyjde štát na niekoľko stotisíc eur. Menej mýtnych úsekov má však priniesť úsporu v podobe nižších platieb za takzvané mýtne transakcie alebo prejazdy nákladných áut cez pomyselné mýtne brány.

10.06.2011 08:26
Mýto, OBU, mýtna jednotka Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Až teraz sa začínajú cenové rokovania. Návrh ceny sa pohybuje na úrovni niekoľko stotisíc eur,“ povedal Matej Okáli, šéf mýtnej firmy SkyToll. Novinka nebude mať dosah na počet kilometrov spoplatnených ciest, preto s ňou súhlasia aj autodopravcovia. Čím menej však bude úsekov, tým menej transakcií sa bude štátu účtovať.

Zároveň takýmto krokom klesne aj ročný výber mýta. Podľa Národnej diaľničnej spoločnosti by sa mal výber mýta ročne znížiť o približne milión eur, ale na mýtnych transakciách by sa malo ušetriť rádovo niekoľko miliónov.

Zmenu plánuje ministerstvo dopravy spustiť už o necelý mesiac. Mýtna firma pôvodne hovorila, že tento termín je nereálny, keďže požiadavky na úpravy prišli zo strany štátu neskoro. Najnovšie tak potrebné opatrenia rozdelili do dvoch krokov a celú operáciu stihnú už do júla. „Prvá fáza je čisto na úrovni zmeny softvéru, kde bude spoplatnenie fungovať tak, ako je stanovené vo vyhláške,“ dodal Okáli.

Znamená to, že vodičom sa bude účtovať už upravený nižší počet mýtnych úsekov. „Na druhej strane bude na niektorých úsekoch pípať palubná jednotka, aj keď sa tam mýto vyberať nebude,“ doplnil Okáli. Odstrániť by sa to malo do konca septembra a od októbra by mal zmenený systém naplno fungovať.

1 debata chyba