Prvá Figeľova diaľnica pozná cenové ponuky

O prvý úsek diaľnice, ktorá sa ide stavať za ministrovania Jána Figeľa (KDH), sa pobilo trinásť stavebných firiem. Ide o približne deväťkilometrovú časť cesty pri Levoči medzi Jánovcami a Jablonovom. Najnižšiu cenu v súťaži ponúkla firma Váhostav - SK. "Ponuka bola takmer 60 miliónov eur," potvrdil Ján Kato, generálny riaditeľ Váhostavu - SK.

04.05.2011 06:45
Diaľnica - výstavba Foto:
Ilustračné foto
debata (61)

Odhad štátu počítal s cenou takmer o tretinu vyššou – viac ako 94 miliónov eur. Podľa Kata cena zodpovedá dnešnej situácii na trhu. „Ostatní minimálne traja ďalší uchádzači boli veľmi tesne nad našou cenou,“ doplnil Kato.

Ponúknuť nízku cenu pomohlo podľa neho firme aj to, že má dnes nevyužité technológie a kapacity zamestnancov. „Preto zatiaľ nepredpokladáme výrazný nárast počtu zamestnancov. Neznamená to, že nebudeme vôbec prijímať nových ľudí, no nebude to nič masívne,“ opísal Kato.

Stavebná spoločnosť podľa jeho slov prepustila po krachu projektov verejno-súkromného partnerstva približne 600 pracovníkov. S najnižšou ponúknutou cenou zákazku zrejme získa. „V tomto okamihu nevidím žiaden dôvod na to, aby to tak nebolo,“ dodal Kato.

Národná diaľničná spoločnosť jednotlivé ponuky hodnotí, čo môže trvať ešte niekoľko týždňov. Celý proces môžu ešte skomplikovať námietky ostatných uchádzačov. „Čo sa týka namietania konkurencie, nie sú mi doteraz známe žiadne také skutočnosti,“ uviedol Kato.

Podľa zoznamu ponúk, ktorý zverejnil denník Sme, podalo druhú najnižšiu cenu, takmer 61 miliónov eur, združenie firiem s českou IMOS Brno. K súťaži a prípadným námietkam sa do vyhodnotenia ponúk nechcú vyjadrovať. Či námietky podajú, nepotvrdil, no ani nevylúčil Juraj Petrovič, výrobno-obchodný riaditeľ spoločnosti Vion. Firma prišla s cenou takmer 63 miliónov eur a skončila tretia.

Za nimi v poradí nasledoval Doprastav, ktorý podával námietky už pri vyhlásení tendra. Podľa slov generálneho riaditeľa Dušana Šamudovského sa firma k tendru vyjadrí až koncom týždňa. Jedine firma Skanska, ktorá súťažila s cenou takmer 86 miliónov eur, už teraz vie, že nemá proti súťaži žiadne námietky. Podľa pôvodných plánov rezortu dopravy sa už v apríli malo začať s výstavbou. Pre námietky sa však tender oddialil.

Diaľnica pri Levoči

I. úsek Jánovce – Jablonov (9 km)

  • predpokladané náklady: 94,65 milióna €
  • čas výstavby: 30 mesiacov
  • súťaž bola vyhlásená v novembri, obálky s ponukami sa otvorili v piatok 29. apríla. Najnižšiu cenu ponúkol Váhostav – SK, takmer 60 miliónov €.

II. úsek Jánovce – Jablonov (9,5 km)

  • predpokladané náklady: 265,68 milióna €
  • čas výstavby: 40 mesiacov
  • súťaž bola vyhlásená v novembri, v súčasnosti stojí. Národná diaľničná spoločnosť upravuje súťažné podklady podľa rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie.
61 debata chyba