Pracovníci letiska hrozia štrajkom

Dva týždne pred odštartovaním prvých hokejových majstrovstiev sveta na Slovensku vyhlásili odborári štrajkovú pohovosť na bratislavskom letisku. Žiadajú zvýšenie platov a hrozia ostrým štrajkom, ktorý by mohol zastaviť prevádzku na letisku. Samotné vedenie letiska je postupom odborárov prekvapené a ich postup považuje za neštandardný.

14.04.2011 00:00
debata

„Že situácia zasiahne majstrovstvá sveta, sme neplánovali. Vyplynulo to z kolektívneho vyjednávania. Nemôžeme strácať čas, a preto sme štrajkovú pohotovosť vyhlásili takto,“ opísal Pavel Jánošík, šéf letiskových odborárov.

V súčasnosti je situácia na letisku pokojná, prevádzka prebieha tak, ako má. „O štrajkovej pohotovosti som ani nevedela a nič som nepocítila. Vypadá to tak, že všetko funguje v poriadku a normálne,“ opísala pasažierka Simona z Prahy, ktorá v utorok odlietala z Bratislavy na španielsku Malorku.

„Cestujúci sa nemusia obávať, že by ich let nebol vybavený,“ tvrdí Dana Madunická, hovorkyňa bratislavského letiska. Odborári sa snažia nátlakom vybojovať zvýšenie platov, keďže podľa ich šéfa Jánošíka mzdy v spoločnosti za posledné tri roky klesali. O koľko však chcú platy zdvihnúť, zatiaľ nezverejnili. Zamestnancom platila kolektívna zmluva s letiskom do konca marca tohto roku. Dodatkom sa jej platnosť predĺžila do konca septembra.

„Okrem predĺženia platnosti sa však dodatkom skrátilo aj vyplácané odstupné a odchodné o približne dva mesiace z pôvodných päť až sedem mesiacov pre ľudí, ktorí vo firme pracovali viac rokov. Bez toho, aby sa zvýšila mzda,“ vysvetlil Jánošík. Odborári preto žiadajú podpis novej kolektívnej zmluvy, keďže toto je len predĺženie platnosti pôvodnej, a chcú platové výhody pre zamestnancov ako náhradu za ústupok pri odstupnom. Letisko sa bráni tým, že kolektívna zmluva je platná a bude aj najbližších šesť mesiacov. „V súčasnosti prebiehajú medzi vedením letiskovej spoločnosti a zástupcami zamestnancov štandardné rokovania o podmienkach novej kolektívnej zmluvy, ktorá má byť platná od októbra 2011. Pokiaľ nebudú tieto uzatvorené, je predčasné vyvodzovať akékoľvek závery,“ dodala Madunická. Prípadný štrajk by podľa nej nebolo možné považovať za zákonný, keďže odborári doteraz nepopísali predmet sporu a medzi obidve strany ešte nevstúpil sprostredkovateľ. Ten by mal byť podľa zákona akýmsi prvotným krokom pred samotným vyhlásením štrajku.

Letisko zamestnáva spolu 616 ľudí. Podľa Jánošíka je členmi odborov necelá polovica z nich. „Štrajkovú pohotovosť podporovalo doteraz približne 85 až 90 percent z nich,“ dodal Jánošík. Po tlaku zamestnávateľa sa podľa neho vraj ich počet znížil.

debata chyba