Po Veľkej noci môže benzín stáť 1,5 eura

Slovenskí motoristi budú asi už čoskoro tankovať benzín za viac ako 1,5 eura. Na základe niekoľkotýždňového vývoja na svetových trhoch to očakávajú analytici.

13.04.2011 12:00
Euro, peniaze, bankovky, auto, šrotovné Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

„Ak sa nič mimoriadne neudeje a trend rastu ceny ropy a palív bude naďalej pokračovať, na konci mesiaca by sa na slovenských pumpách mohli objaviť ceny benzínu nad 1,5 eura za liter,“ hovorí Ronald Ižip z firmy Trim Broker.

Cena ropy neustále rastie, a preto sa postupne zvyšujú aj ceny palív na pumpách. Postupné zvýšenie ceny benzínu Natural 95 o tri centy môže byť reálne. Už teraz benzín vyjde na rekordných 1,47 eura za liter.

Vysoká cena núti časť ľudí ešte viac sa pri kúpe auta zaujímať o spotrebu a jazdiť úspornejšie. „Palivo je čoraz drahšie, jazdiť však musím. Preto sa aspoň čoraz viac snažím zlepšovať sa, aby som na čerpačkách zaplatil čo najmenej,“ hovorí Richard Hombauer, ktorý pochádza z Trnavy. „V minulosti som si vyberala auto hlavne podľa dizajnu. Nevedela som si predstaviť, že by som sedela v aute, ktoré má nízku spotrebu, ale vôbec sa mi nepáči. Keď teraz sledujem ceny benzínu, začínam svoj pohľad na spotrebu čoraz viac prehodnocovať,“ dodáva vodička Angelika Profantová, ktorá si zarába aj ako hosteska.

Správny výber auta môže za mesiac ušetriť desiatky eur. Napríklad ak má vodič auto so spotrebou sedem litrov benzínu na sto kilometrov, tak teraz ho benzín pri najazdení tisíc kilometrov vyjde na 103 eur. Vozidlo so spotrebou päť litrov na sto kilometrov však spáli za rovnaký úsek palivo len za 73 eur. Rozdiel 30 eur je pri drahom benzíne väčší ako v minulosti, keď napríklad v roku 2009 v rovnakom prípade bol len 21 eur.

Časť najmä starších vodičov si podľa dávnejších prieskumov pri drahom benzíne radšej za volant nesadne a uprednostní inú dopravu. Motoristi však pri doznievaní krízy často nemajú na výber a autom jazdia ešte viac ako predtým. Dokazujú to štatistiky prejazdov po cestách. Kým po diaľnici D1 neďaleko Trenčína prešlo podľa údajov Národnej diaľničnej spoločnosti vo februári 2009 v obidvoch smeroch každý deň priemerne viac ako 20–tisíc vozidiel, tento rok sa ich počet zvýšil o viac ako 2 500.

Starosti motoristom robí aktuálne najmä pohľad na vývoj cien ropy, ktorá sa už niekoľko dní predáva na londýnskej burze za vyše 120 dolárov za barel. Pondelkové oznámenie o pokračovaní šírenia radiácie zo zničenej atómky v japonskej Fukušime podľa analytikov vyvolalo na trhoch turbulencie. Ropa tak prudko zlacnela o viac ako štyri doláre. Pomerne veľké pohyby sa však opakovali aj v utorok, keď hodnota barelu postupne stúpla nad 123 dolárov, aby popoludní prudko poklesla tesne nad hranicu 120 amerických dolárov a tam sa cena udržiavala až do podvečera. Prudké zmeny cien však podľa odhadov analytikov zrejme budú pokračovať aj naďalej, pretože na svetových trhoch je mnoho špekulantov.

Anketa

Dbáte pri rekordných cenách benzínu viac na spotrebu?

Andrej Orolín
Vyberal som si auto aj podľa spotreby. Takisto som však pozeral aj na to, aký ma motor a akým výkonom disponuje. Aj preto som si vybral auto s naftovým motorom, ktoré má nízku spotrebu a zároveň vysoký výkon.

Karolína Krutá
Mám auto s jednou z najnižších spotrieb benzínu, ktoré sa u nás vyskytuje. Teraz, keď stále stúpajú ceny benzínu, som rada, že neminiem veľa paliva. Napriek tomu však dôkladne zvažujem, či radšej nejdem hromadnou dopravou.

Richard Hombauer
Pred kúpou auta som bral zreteľ aj na spotrebu. Takisto som si všímal aj výbavu a cenu za doplnky. Podľa toho som si zvolil tri modely a kúpil som ten, ktorého predajca bol najviac ústretový. Teraz jazdím tak, aby som minul čo najmenej paliva.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba