Trhy rátajú s ďalším zvýšením úrokových sadzieb

Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jose Manuel Gonzalez-Paramo označil možnosť ďalšieho zvýšenia úrokových sadzieb v eurozóne za otvorenú otázku.

08.04.2011 15:39
schody, peniaze, mince, prsty, investovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Európska centrálna banka vo štvrtok ukončila takmer dvojročné obdobie rekordne nízkych sadzieb a kľúčovú úrokovú sadzbu zvýšila o štvrtinu percentuálneho bodu. Trhy sa do konca roka pripravujú na ďalšie dve zvýšenia po 25 bázických bodov.

„Ako vždy sú na stole všetky možnosti … Trhy robia svoju prácu, my robíme svoju,“ povedal Gonzalez-Paramo.

Člen Výkonnej rady ECB vyjadril spokojnosť s reakciou finančných trhov, ktoré po tom, čo Portugalsko tento týždeň požiadalo o finančnú pomoc, nepresmerovali svoju pozornosť na Španielsko. „Rizikové prirážky a náklady súvisiace s poistením španielskych dlhopisov sú nižšie než rekordné hodnoty z novembra. Správa, že Portugalsko požiadalo o pomoc, zatiaľ nemala žiadne dopady, každý si ale uvedomuje, že situácia zostáva neistá,“ povedal Gonzalez-Paramo.

Európska centrálna banka (ECB), ktorá vo štvrtok prvýkrát od júla 2008 zdvihla svoju hlavnú úrokovú sadzbu, a to o 25 bázických bodov na 1,25 %. Jej šéf Jean-Claude Trichet uviedol, že banka sa ešte nerozhodla, či bude nasledovať ďalšie zvyšovanie úrokov. Trichet zdôraznil, že menová politika zostáva voľná s cieľom podporovať ekonomickú aktivitu a tvorbu pracovných miest.

debata chyba