Benzín opäť dražie

Benzín na Slovensku opäť dražie. Cena za liter pohonnej hmoty sa zvyšuje približne o 1,5 centa. Ide už o štvrté zdraženie v priebehu štyroch týždňov. Informáciu v piatok priniesol internetový portál pravda.sk/tankujem.

03.04.2011 08:38
Nafta, benzín, tankovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Cena benzínu Natural 95 tak stúpne asi na 1,45 eura za liter, čo znamená nový cenový rekord. Pred týždňom sa podľa údajov štatistického úradu ceny dvíhali o jeden cent, pričom toto zdraženie ešte v plnej miere nereagovalo na nárast cien ropy. Cena nafty by však mala ostať na nezmenenej úrovni necelého 1,35 eura.

Zdraženie je dôsledok zvyšovania ceny ropy Brent na londýnskej burze. Podľa analytikov na cenu tlačia boje a nepokoje na severe Afriky a neustále trvajúca hrozba rozšírenia protestov na arabský polostrov.

„Rast ceny podporil aj predpoklad banky JPMorgan, ktorá pre druhý štvrťrok počíta s priemernou cenou barelu (159 litrov) ropy Brent na úrovni 118 amerických dolárov,“ zdôvodňuje Petr Čermák z Colossea.

Na začiatku tohto týždňa sa čierne zlato predávalo za asi 113,40 dolára za barel. Počas týždňa však hodnota stúpala a v piatok podvečer sa jeden barel predával už za takmer 116,5 dolára.

4 debata chyba