Investori môžu žiadať peniaze za privatizáciu cez ceny tepla

Minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) si myslí, že je právom budúcich kupcov štátnych teplárenských firiem žiadať peniaze zaplatené pri privatizácii štátu od ľudí cez ceny tepla. Problém minister nevidí v tom, že regulačný úrad pri súčasných právomociach nemusí ustriehnuť primeranosť zdražovania.

24.03.2011 12:00
Juraj Miškov Foto:
Juraj Miškov
debata (33)

Má zmysel hnať sa za čo najlepšou privatizačnou cenou, keď je dopredu jasné, že investori budú chcieť, aby sa im peniaze vrátili čo najskôr a jediný spôsob, ako to urobiť, bude vyšší zárobok na odberateľoch te­pla?

Je úplne legitímne právo podnikateľa žiadať návratnosť finančných prostriedkov v nejakom čase. Bodaj by sa takto správal pri investovaní štát. Záleží však, na aký časový horizont si investor rozpočíta návratnosť. Myslím si, že investor, ktorý dokáže počkať s návratnosťou investície počas dlhšieho časového obdobia, dokáže ponúknuť aj zaujímavejšiu cenu.

Nenastane pri predaji teplární rovnaká situácia ako pri privatizácii distribútorov elektriny, keď bol spôsob regulácie zahrnutý v privatizačných zmluvách, čo tlačilo hore zisky privatizérov aj ceny elektriny?

Je predčasné hovoriť o tom, čo bude obsahovať zmluva, aké podmienky si tam dáme. Som presvedčený o tom, že pri privatizácii teplární je situácia úplne iná, pretože je to plne konkurenčný trh. Takže tam štát nemôže nijakým spôsobom garantovať nejaké regulačné podmienky. V prípade, že tak urobí, tak rovnaké podmienky budú platiť nielen pre investorov, ktorí kúpia teplárne, ale pre všetkých. V opačnom prípade by to bola diskriminácia.

Premiérka nedávno povedala, že o privatizácii teplární sa rozhodne tak, aby skončilo nehorázne prideľovanie odmien, k akému došlo v košickej teplárni. Po privatizácii SPP či distributérov elektriny sa však rozprávkové odmeny vyplácali ďalej.

Toto rozhodne nebol teraz argument, prečo predať teplárne. Je to len jedno z ďalších potvrdení, ktoré môžu vplývať na ochotu predať tie spoločnosti.

33 debata chyba