Rakúšania chystajú žalobu, žiadajú odstaviť Mochovce a Temelín

Rakúšania sa chcú opäť pokúsiť o zatvorenie Atómovej elektrárne Mochovce (EMO). Spolková vláda Rakúska totiž v pondelok na rade ministrov schválila akčný plán proti atómovej energii, ktorého súčasťou je aj podanie žaloby na Súdny dvor Európskej únie proti Slovenskej a Českej republike pre ich atómové elektrárne v Mochovciach a Temelíne, informoval denník Österreich.

22.03.2011 11:20
Mochovce Foto:
Ilustračné foto
debata (19)

Spolkový kancelár za Sociálnodemokra­tickú stranu Rakúska Werner Faymann chce poveriť príslušné úrady podaním žaloby na Súdny dvor EÚ, ktorej cieľom bude uzavretie obidvoch elektrární, .

Európsky súdny dvor už pred takmer dvoma rokmi rozhodol, že iná krajina nie je oprávnená žiadať súdnou cestou uzavretie jadrovej elektrárne nachádzajúcej sa na území ďalšieho štátu, ak už raz elektráreň prešla všetkými povoľovacími procesmi. Vtedy žiadala rakúska spolková krajina Horné Rakúsko modernizáciu alebo zastavenie prevádzky českej jadrovej elektrárne Temelín. Rakúšania sa sťažovali, že im imisie ionizujúce žiarenia produkované českou jadrovou elektrárňou kontaminuje pôdu a tým diskriminuje vlastníkov pôdy pri jej využívaní.

Prvý a druhý blok Atómovej elektrárne Mochovce, ktoré prevádzkujú Slovenské elektrárne, a.s. (SE), môžu vyrábať elektrinu minimálne ďalších desať rokov. Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD) totiž začiatkom marca tohto roka vydal povolenie na prevádzku mochoveckých blokov do roku 2021.

„Toto povolenie je opakovaným povolením na prevádzku Atómovej elektrárne Mochovce, vydané na základe vykonaného komplexného a systematického periodického hodnotenia jadrovej bezpečnosti,“ informoval dozorný úrad. Jadrovú bezpečnosť mochoveckých blokov hodnotil jadrový úrad viac ako dva roky. „Z výsledkov vyplýva, že sú vytvorené predpoklady pre zaistenie jadrovej bezpečnosti Atómovej elektrárne Mochovce na obdobie nasledujúcich desiatich rokov,“ dodal úrad. V procese hodnotenia úrad neidentifikoval žiadnu bezpečnostne významnú okolnosť, ktorá by bránila pokračovaniu prevádzky elektrárne.

Prvý a druhý blok Atómovej elektrárne Mochovce majú výkon po 470 megawattov. Prvý blok elektrárne dodáva elektrickú energiu do siete od leta 1998, druhý blok od konca roku 1999. Každý blok v Mochovciach vyrobí ročne asi 3 tisíc gigawatthodín elektrickej energie, čo pokrýva takmer 10 % spotreby elektrickej energie na Slovensku. Slovenské elektrárne v súčasnosti dostavujú aj tretí a štvrtý mochovecký blok, ktoré by mali uviesť do prevádzky koncom budúceho roka, respektíve začiatkom roka 2013. Po dokončení týchto jadrových blokov, všetky štyri mochovecké bloky pokryjú 45 % spotreby elektrickej energie na Slovensku.

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Po ukončení privatizácie v apríli 2006 Enel S.p.A. kontroluje 66 % akcií spoločnosti a zvyšných 34 % vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR.

19 debata chyba