Odstávka reaktorov v Nemecku prudko dvíha ceny elektriny

Rozhodnutie Nemecka o dočasnom odstavení siedmich jadrových reaktorov kvôli obavám z prípadného opakovania problémov, ktoré sužujú japonskú jadrovú elektráreň Fukušima, citeľne zdvihlo ceny elektriny v Európe.

16.03.2011 10:42
Elektrina, energetika Foto:
Ilustračné foto
debata (26)

V Nemecku ceny elektriny, ktorú do sietí výrobcovia dodajú v apríli, vzrástli dokonca o 17,9 percenta. Informuje o tom na svojej internetovej stránke denník Financial Times.

Ceny elektriny sa v utorok vyšplhali až na 64,25 eur za megawatthodinu, čo je vôbec najvyšší jednodenný nárast od roku 2003. Od piatku, keď na Japonsko udrelo zemetrasenie a následne aj ničivá vlna cunami, ceny vzrástli už takmer o 28 percent.

„Tieto nárasty zo dňa na deň sú obrovské a budú mať vplyv na ceny elektriny v celej Európe,“ povedala FT Zoe Doubleová z londýnskej spoločnosti ICIS Heren, ktorá sleduje dianie na trhoch s energiami. Okrem Nemecka ceny elektriny v súčasnosti rastú najviac v Španielsku a Francúzsku, ktoré je na výrobe jadrovej energie životne závislé.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v utorok rozhodla dočasne odstaviť sedem jadrových reaktorov v krajine, ktoré boli postavené ešte pred rokom 1980. Rozhodnutie je zatiaľ platné na tri mesiace, do času, keď sa bude nemecká vláda rozhodovať, či predĺži termín pripravovaného odstavenia jadrových elektrární v roku 2022. Podľa Merkelovej je jadrová katastrofa v Japonsku „zlomovým bodom v histórii našej technologicky založenej spoločnosti“.

26 debata chyba