PAS: Na Slovensku sa zhoršilo podnikateľské prostredie

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa v štvrtom štvrťroku minulého roku mierne zhoršilo. Môže za to predovšetkým zhoršovanie cenovej stability.

15.03.2011 13:03
Peniaze, euro, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Vyplýva to z pravidelného prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska medzi podnikateľskými subjektmi. Celkovo hodnota indexu podnikateľského prostredia medzikvartálne poklesla o 0,4 bodu na 91,5 bodu.

Samotný indikátor cenovej stability pritom v poslednom kvartáli 2010 poklesol oproti predchádzajúcemu štvrťroku najvýraznejšie spomedzi všetkých sledovaných oblastí a to o 5,7 % na 85,7 bodu. „Podnikateľov zneisťuje nielen nárast cien súvisiaci s postupným zotavovaním sa z krízy, ale aj ich nárast vyplývajúci zo zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH) a spotrebných daní z energetických nosičov,“ konštatuje aliancia.

Kritika podnikateľov vyplýva tiež z relatívne malej zmeny DPH o jeden percentuálny bod, ktorá však so sebou priniesla veľkú dodatočnú administratívnu záťaž. K nepriaznivej situácii najmä pre dopravcov prispieva značný nárast ceny ropy na svetových trhoch.

Druhý najvýraznejší pokles pripísali podnikatelia legislatíve upravujúcej odvody so znížením 4,9 %. „Podnikateľom prekáža, že rozšírenie základu na platenie odvodov nebolo kompenzované znížením sadzieb. Upozorňujú, že výsledné zvýšenie odvodového zaťaženia jednak mierne ohrozuje zamestnanosť, ale aj spomaľuje rozvoj podnikov, či dokonca prísun ďalších investícií,“ uvádza sa vo výsledkoch prieskumu. Odvodový systém je tak podľa podnikateľov naďalej veľmi neprehľadný a zostáva v ňom mnoho anomálií.

Tretí najväčší pokles zaznamenala položka vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva. Podnikatelia podľa aliancie očakávajú viditeľné zmeny smerujúce k nárastu kvality a transparentnosti súdnictva, pričom tieto podľa ich názorov zatiaľ neprichádzajú. „Značná časť kritických ohlasov súvisí so slabou ochranou veriteľov, ktorá sa prejavuje nízkou úspešnosťou pri vymáhaní pohľadávok,“ dodáva Podnikateľská aliancia Slovenska.

Naopak, najpozitívnejšie podnikatelia hodnotili položku hospodárska politika štátu a dostupnosť informácií. Vítajú tak úsporné opatrenia a pozitívne je vnímaná aj dostupnosť informácií zo strany štátnych inštitúcií. „Veľkým krokom vpred je povinné zverejňovanie zmlúv s účasťou štátu,“ konštatuje sa v správe. Lepšie ako v treťom štvrťroku podniky hodnotia aj prístup k finančným zdrojom a kvalitu a dostupnosť výrobných zdrojov a pracovnej sily.

Základným obdobím na výpočet Indexu podnikateľského prostredia bol 1. júl 2001, s referenčnou hodnotou indexu 100 bodov. Respondenti prvý raz hodnotili zmeny v podnikateľskom prostredí za tretí štvrťrok 2001. V súčasnosti PAS publikuje v poradí už tridsiatu ôsmu hodnotu indexu, ktorá zachytáva jeho zmeny v štvrtom štvrťroku 2010. Podniky združené v aliancii dosahujú ročné tržby na úrovni zhruba 16,9 mld. eur a zamestnávajú približne 64 tisíc pracovníkov.

1 debata chyba