Zemetrasenie bude Japonsko stáť najmenej 180 miliárd USD

Náklady na obnovu a rekonštrukciu Japonska po rozsiahlom zemetrasení dosiahnu minimálne 180 miliárd dolárov. To zodpovedá približne trom percentám ročného výkonu japonskej ekonomiky. Uviedla to v pondelok agentúra Reuters vo svojej analytickej správe.

14.03.2011 20:53
Japonsko, tsunami, zemetrasenie Foto:
Zemetrasenie a vlna cunami spôsobili Japonsku škody za miliardy dolárov.
debata

Podľa prvých odhadov bankových spoločností Credit Suisse a Barclays by náklady mali predstavovať 180 miliárd dolárov. Firmy Mitsubishi UFJ Securities a Sarasin však náklady odhadujú až na päť percent ročného hrubého domáceho produktu Japonska, píše sa v správe.

Skúsenosti z minulosti navyše podľa analytikov ukazujú, že náklady by mohli počiatočné odhady výrazne prekonať. „Existuje tu veľa neistôt,“ uviedol analytik Brendan Brown zo spoločnosti Mitsubishi UFJ Securities. Upozornil napríklad, že nie je isté, ako dlho budú trvať výpadky elektrickej energie.

Poisťovne by podľa nedeľného odhadu firmy AIR Worldwide mohlo zemetrasenie stáť takmer 35 miliárd dolárov. Mohlo by tak byť z hľadiska poistných škôd zďaleka najdrahšie v modernej histórii. Odborníci už skôr upozornili, že škody na poistenom majetku budú pravdepodobne predstavovať iba zlomok celkových hospodárskych strát, ktoré zemetrasenie prinesie.

Vplyvy zemetrasenia na svetovú ekonomiku budú podľa analytikov pravdepodobne obmedzené, pretože Japonsko v súčasnosti nie je významným motorom globálneho hospodárskeho ras­tu.

Japonsko v piatok zasiahlo zemetrasenie so silou 8,9 stupňa, ktoré spolu s mohutnou prívalovou vlnou cunami zničilo stovky kilometrov dlhý pás severovýchodného pobrežia ostrova Honšú. Výsledkom sú tisíce mŕtvych a nezvestných, trosky zrútených domov, zničená infraštruktúra, nedostatok potravín, pohonných hmôt a odpájanie elektrického prúdu. Japonsko zažíva krízu ako v humanitárnej, tak v jadrovej a ekonomickej oblasti.

debata chyba