Jednotná DPH môže každého Čecha zaťažiť 300 korunami mesačne

Zjednotenie sadzieb dane z pridanej hodnoty (DPH) na 20 percent zvýši výdavky každého Čecha o 250 až 300 korún mesačne. Vyplýva to z odhadov analytikov oslovených ČTK.

19.02.2011 09:14
Koruna, Česko Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

U dôchodcov, ktorí míňajú predovšetkým za bývanie a potraviny, by mal byť podľa nich dosah na výdavky zrejme ešte vyšší. Podľa odhadu inštitútu CERGE-EI však bude vplyv zvýšenia DPH na priemernú domácnosť predstavovať viac ako 400 Sk za mesiac.

„Z kusých informácií sa dá povedať, že by zdraželi zhruba necelé dve tretiny potravín a položky spojené s bývaním. Keď jednoducho prepočítame vplyv na súčasné výdavky, tak by celkovo išlo o sumu navyše vo výške 250 až 300 korún na osobu a mesiac,“ uviedol Dufek. Infláciu by zmeny v DPH podľa neho aj odhadov ďalších analytikov mali zvýšiť o približne dva percentuálne body.

Hlavný ekonóm Patria Finance David Marek potom odhaduje, že výdavky na osobu by sa v priemere mali zvýšiť zhruba o 250 až 260 korún mesačne. „Vplyv na infláciu možno odhadnúť na 2,0–2,3 percenta. Celkový negatívny dopad tejto formy sprísnenia fiškálnej politiky možno odhadnúť na 0,2 až 0,3 percenta HDP,“ uviedol.

Podľa analýzy myšlienkového centra IDEA pri inštitútu CERGE-EI však plánované zvýšenie DPH zvýšia životné náklady priemernej domácnosti o 425 korún mesačne a najviac dopadnú na desatinu najchudobnejších domácností. Vládou navrhované výnimky zmierňujú podľa centra vplyv na priemernú domácnosť len o 60 korún mesačne.

Štátny rozpočet by zmenou DPH podľa ministra financií Miroslava Kalouska mal získať navyše 58 miliárd korún. Podľa hlavného analytika Patria Finance Davida Marka by to malo byť dokonca 70 až 75 miliárd korún.

Na zjednotenie sadzieb DPH sa dohodli vo štvrtok ekonomickí ministri koaličných strán. Teraz je znížená sadzba DPH desať percent a základná 20 percent. Znížená sadzba sa v súčasnosti okrem potravín vzťahuje napríklad na lieky, ubytovacie služby, vodu, knihy, hromadnú dopravu, kultúru a sociálnu starostlivosť. So zjednotením sadzieb DPH vyjadrili nesúhlas opozičné strany.

Vládna koalícia deklarovala, že zmenu DPH bude kompenzovať zvýšením dôchodkov alebo zvýšením zliav na deti pre rodiny. Veci verejné uviedli, že rodinám s deťmi má byť zjednotenie DPH na 20 percent kompenzované zľavou na dani z príjmu. Zľava na dieťa by sa mala podľa poslanca Martina Vacka zvýšiť o 3000 korún za rok, na 14 604 korún. Podľa prepočtov VV by sa malo zvýšenie DPH u rodiny s dvoma deťmi prejaviť zhruba 500 korunami za mesiac, teda 6000 ročne. Zvýšenie zľavy by jej to malo vrátiť.

Vládnuce strany sa na výške kompenzácií podľa ministra priemyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) už dohodli. „Podľa našich prepočtov na rodiny s deťmi vynaložíme ďalších šesť miliárd korún a kompenzácie na valorizáciu dôchodkov budú štyri miliardy korún,“ povedal vo večernom programe Českej televízie Udalosti, komentáre. „To znamená, že podľa indexu cien a podľa zvýšených nákladov vykompenzujú náklady tejto reformy,“ ubezpečil Kocourek. U dôchodcov je podľa VV dohodnutá mimoriadna valorizácia, ktorá pokryje zvýšenie nákladov. Výšku valorizácie, jej formu a termín Veci verejné neuviedli.

Daň z pridanej hodnoty je podľa Marka zďaleka najdôležitejšou formou daňových príjmov verejných rozpočtov. Vlani štát na dani z pridanej hodnoty získal 270 miliárd korún, čo je 39 percent celkového inkasa daní.

10 debata chyba