Česi chystajú DPH 20 percent, odfinancujú tak dieru v penziách

Sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) by sa mala v Česku od roku 2012 zjednotiť na 20 percentách. Dohodli sa na tom vo štvrtok ekonomickí ministri koaličných strán. Výnimku budú mať niektoré základné potraviny, napríklad mlieko, zemiaky, chlieb, ryby, zelenina, detská mliečna výživa a potraviny pre diabetikov či pre bezlepkovú diétu. Budú zdanené desiatimi percentami.

17.02.2011 21:03
Koruna, Česko Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

„Vyňatím týchto potravín zo zvýšenej sadzby príde štát o sedem miliárd korún,“ povedal Ľudovým novinám minister financií Miroslav Kalousek.

Teraz je znížená sadzba DPH desať percent a základná 20 percent. Znížená sadzba sa v súčasnosti okrem potravín vzťahuje napríklad na lieky, ubytovacie služby, knihy, hromadnú dopravu, kultúru a sociálnu starostlivosť.

Zvýšenie cien vyplývajúce zo zmien DPH by podľa skorších vyjadrení niektorých ministrov mal štát kompenzovať novými sociálnymi dávkami, jednorazovým zvýšením starobných dôchodkov a rodinám s deťmi novými zľavami zo sociálneho poistenia alebo úľavou na dani.

Zo zmien DPH by mal štát získať približne 57 alebo 58 miliárd ročne, ktoré sa použijú na riešenie deficitu dôchodkového účtu, uviedol minister práce a sociálnych vecí Jaromír Drábek.

Podľa analytikov spoločnosti Next Finance však nie je isté, aké percento výpadku v dôchodkovom systéme vyššia DPH pokryje. „Je možné, že sa časom ukáže nesúlad medzi vyšším príjmom DPH a výpadkom priebežného systému. Potom bude nutné buď DPH opäť zmeniť, alebo prekalibrovať priebežný systém,“ uviedli ekonómovia Next Finance.

Líder opozičnej ČSSD Bohuslav Sobotka poznamenal, že k podobe reformy sa strana obsiahlejšie vyjadrí až potom, keď budú jasné všetky podrobnosti, zvýšenie DPH však strana nepodporuje. „ČSSD nesúhlasí so zjednotením DPH, pretože to bude viesť k zdraženiu potravín, liekov, bývania a celého radu ďalších, sociálne citlivých položiek,“ uviedol Sobotka.

MF Dnes už skôr napísala, že zjednotenie sadzby sa dotkne všetkých sociálnych skupín. Vďaka jedinej sadzbe DPH by štát mohol ročne vybrať o 50 až 60 miliárd korún viac. To znamená, že každý obyvateľ Česka, vrátane malých detí, zaplatí na daniach ročne o päť až šesť tisíc korún viac.

Na všetkých dopadne napríklad zdraženie vody a tepla. „Modelový odberateľ v panelákovom byte so spotrebou 35 gigajoulov by tak ročne zaplatil za teplo približne o 1200 až 2100 korún navyše,“ uviedol riaditeľ teplárenského združenia Martin Hájek.

„Pri vode sa voči koncovému užívateľovi zjednotenie sadzby prejaví nárastom o deväť percent. My ako výrobcovia s tým nemôžeme robiť nič,“ uviedol predseda Zväzu vodného hospodárstva Miroslav Nováček. Štvorčlenná pražská rodina z domčeka so záhradou zaplatí o 1457 korún ročne viac ako doteraz.

Starší občania najviac pocítia rast cien liekov a zdravotných pomôcok. „Určite tu nie je priestor, aby navýšenie dane bolo kryté zo strany lekární,“ uviedol viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Michal Hojný. Čísla, uvádzané MF Dnes vychádzali z predpokladu zjednotenia DPH na 19 percent.

DPH sa zmení v rámci zásad dôchodkovej reformy, na ktorých sa ministri tiež dohodli. Ľudia mladší ako 35 rokov budú môcť od roku 2013 dobrovoľne dať tri percentuálne body zo svojho sociálneho poistenia na individuálne účty dôchodkových spoločností, ale len ak pridajú aj zo svojho. Rozhodnutie o sporení je nezvratné, zo systému sa nebude dať vystúpiť, ani do neho vstúpiť neskôr ako v deň 35. narodenín.

Ľudia, ktorým bude v čase nadobudnutia účinnosti zákona viac ako 35 rokov, sa budú môcť pre dobrovoľné vyčlenenie časti poistného, takzvaný opt-out, rozhodnúť do konca roka 2012. Z úspor na individuálnych účtoch budú ľuďom vyplácať iba doživotnú penziu. Nebude teda možné vybrať si úspory jednorazovo.

Prostriedky na individuálnych dôchodkových účtoch budú spravovať terajšie penzijné fondy, ktoré prejdú transformáciou a prelicencovaním. Budú môcť vzniknúť aj nové dôchodkové spoločnosti, ich zakladatelia však budú musieť splniť požiadavky, ktoré ustanoví zákon.

Spoločnosti povinne ponúknu štyri investičné profily vrátane fondu investujúceho výlučne do českých štátnych dlhopisov. Ten má ponúknuť ľuďom istotu štátnej garancie. Systém súčasných dobrovoľných úspor na starobu so štátnym príspevkom bude zachovaný.

Návrh zmien predloží minister Jaromír Drábek (TOP 09) vláde v stredu 23. februára.

4 debata chyba