Vyššia DPH sa ešte prejaví zdražovaním

Novoročné zvýšenie dane z pridanej hodnoty z 19 na 20 percent sa zatiaľ nepremietlo v cenách naplno.

15.02.2011 12:38
euro, graf, rast, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Podľa predbežných prepočtov ministerstva financií sa na januárovom trojpercentnom zdražovaní tovarov a služieb podieľala vyššia daň 0,54 percenta. Podľa odborníkov by sa zvýšenie DPH malo na raste cien prejaviť až postupne a spôsobiť medziročné zdraženie o 0,9 percenta.

„Príhodnejšia situácia na zvýšenie cien môže prísť v druhej polovici roka, keď by sa mohol začať oživovať spotrebiteľský dopyt,“ konštatoval Eduard Hagara, analytik ING Bank. Obchodníkom by mohli pomôcť aj silnejúce meny okolitých štátov, pre ktoré nebude také atraktívne nakupovanie v okolitých štátoch.

Dvíhanie daní tak zatiaľ malo na rast cien iba mierny vplyv. „Jednopercentné zvýšenie DPH nebude mať zreteľný vplyv na zvýšenie spotrebiteľských cien, a ak, tak iba minimálny,“ potvrdil pred časom Gabriel Csollár, predseda COOP Jednota Slovensko.

Premietanie vyššej sadzby dane na vrub vlastných marží však podľa odborníkov nemôže trvať večne. „Marže obchodníkov nie sú bezodné a keď rastú ceny vstupov ako elektrina či plyn, musí sa to v nejakom časovom horizonte prejaviť aj na cenách. Ide však o pomalý a postupný proces,“ spresnil Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank.

Plyn a elektrinu považuje za jeden z dôvodov rastu spotrebiteľských cien aj rezort financií. Napríklad v prípade elektriny sa spotrebitelia ročne vyzbierajú 320–miliónmi eur na dotovanie výroby ekologickej, zelenej energie. „Tieto poplatky pre veľmi zle nastavenú reguláciu v minulom období od januára tohto roku výrazne vzrástli,“ vysvetlil Vladimír Tvaroška (nominant SDKÚ), štátny tajomník ministerstva financií.

Okrem toho na ceny cez vyššie náklady SPP vplýva podľa Tvarošku aj nový dlhodobý kontrakt s ruským Gazpromom na vyššie ceny plynu. Nová zmluva platí od roku 2009. SPP k nej pristúpil po tom, čo podobné zmluvy podpísali aj iné plynárenské firmy.

Celkovo by ceny mali v tomto roku rásť o 3,5 percenta, necelým percentom sa má na zdražovaní podieľať aj vyššia DPH. Ceny potravín, na ktoré väčšina spotrebiteľov reaguje najcitlivejšie, by však mali vzrásť o 6,1 percenta najmä pre vyššie ceny komodít na svetových trhoch. Zvyšovanie cien by však nemalo prekonať očakávaný 3,7–percentný rast platov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba