Ropa stúpa, benzín zatiaľ nezdraží

Nepokoje v Egypte zatiaľ zrejme nespôsobia zdražovanie palív pre vodičov na Slovensku. Cena ropy Brent sa síce v utorok prakticky celý deň držala nad stodolárovou hranicou, zároveň však posilňuje kurz eura oproti doláru.

02.02.2011 07:23
Nafta, benzín, tankovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Rafinérie v krajinách eurozóny tak podľa analytikov za rovnakú sumu eur nakupujú prakticky rovnaké množstvo ropy ako pred začiatkom egyptských nepokojov.

„Posilňovanie eura na dvojmesačné maximum momentálne vykrýva zdražovanie ropy,“ myslí si Ronald Ižip, hlavný analytik Trim Broker. Dodáva, že ak by sa nepokoje nerozširovali do ďalších krajín, cena ropy by mohla v najbližších týždňoch zostať na súčasných hodnotách.

Ďalší znalec trhu s komoditami predpokladá rast cien čierneho zlata v najbližších dňoch. Neskôr však môže zdražovanie zastaviť ropný kartel OPEC. „Saudská Arábia pripustila, že niektoré krajiny v rámci kartelu by mohli zvýšiť v nasledujúcich týždňoch limity ťažby a znížiť tak trhovú cenu ropy. Tento krok očakávam v prípade, ak by sa cena pohybovala nad úrovňou 100 dolárov za barel (159 litrov),“ hovorí analytik Colossea Petr Čermák.

V dlhodobom horizonte však Ižip očakáva, že cena ropy by mohla klesnúť. „Priemernú cenu v tomto roku odhadujem na úroveň 80 dolárov za barel,“ spresňuje analytik. Cena potravín totiž prakticky stále stúpa a spôsobuje rast chudoby. Mohlo by to vyvolať nepokoje v ďalších krajinách a spomalenie hospodárskeho ras­tu.

Inštitút finančných prognóz pri ministerstve financií však počíta, že priemerná cena čierneho zlata v tomto roku bude vyššia, ako pôvodne očakávaného 84,6 dolára za barel. „Práve finišujeme prípravu najnovšej makroekonomickej prognózy. Hotová by mala byť do konca tohto týždňa. Počíta sa v nej so zvýšenou cenou ropy na svetových trhoch, čomu môže zodpovedať aj mierne upravený odhad priemernej celoročnej inflácie,“ tvrdí hovorca rezortu financií Martin Jaroš. Presné odhady zatiaľ nechcel prezradiť. Cena ropy však vplýva prakticky na všetky oblasti života. Pochádzajú z nej nielen palivá, ktorých cena ovplyvňuje náklady na prepravu tovarov, ale aj plasty.

Stodolárovú hranicu prelomila ropa v pondelok večer. Zdraženie spôsobili masové protesty Egypťanov, ktoré vyvolali obavy o bezpečnosť kľúčového ropovodu v krajine a z narušenia dodávok cez Suezský prieplav. Prieplav je totiž miestom pre ropné tankery, ktoré medzi Stredozemným a Červeným morom denne prevážajú okolo 1,5 milióna barelov.

Cena ropy Brent sa počas väčšiny roka 2010 pohybovala okolo 70 dolárov za barel. V decembri potom stúpla až na 92 dolárov za barel, kam ju vyhnali signály vysokého dopytu po čiernom zlate v rozvíjajúcich sa ekonomikách, ako je Čína. Včera popoludní sa barel európskej ropy predával za 100,8 amerického dolára.

2 debata chyba