Figeľ môže stavať na nevyvlastnenej pôde

Stavebné povolenia, ktoré získal ešte bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer) protiústavným "vyvlastňovacím" zákonom, zostávajú platné.

31.01.2011 06:00 , aktualizované: 12:00
Diaľnica, značka Foto:
Ilustračné foto
debata (93)

Súčasný rezort dopravy pod vedením Jána Figeľa (KDH) tak môže stavať diaľnice aj na pozemkoch, ktoré ešte nie sú riadne vyrovnané. „Rozhodnutie Ústavného súdu nemá dosah na platnosť stavebných povolení. Zostávajú preto platné,“ vysvetlil Martin Štoffa, riaditeľ centra pre práva občanov Via iuris.

Ministerstvo dopravy má v pláne rozbehnúť v tomto roku stavbu na štyroch úsekoch diaľnice D1. Ide o cesty pri Levoči, Ružomberku, Žiline a Prešove. Na všetky tieto stavby sa však v minulosti získavalo stavebné povolenie s použitím Vážneho zákona o mimoriadnych opatreniach, ktorý vyhlásil súd za protiústavný.

Napríklad časť diaľnice pri Levoči sa má začať stavať už v apríli tohto roku. Ak by Figeľ použil stavebné povolenia z Vážneho čias, stroje by vstúpili na pozemky, ktoré ešte nie sú vyvlastnené. Patria teda ľuďom, ktorí za ne nedostali nijaké peniaze, ale stavba diaľnice im ich úplne zaberie.

„Majetkovoprávne usporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom sa od vydania stavebných povolení nezastavilo, ale naďalej pokračuje,“ uviedol Martin Krajčovič, hovorca ministerstva dopravy. Kým sa teda spustí výstavba diaľnice, štát ešte môže stihnúť časť pozemkov usporiadať a ľudí riadne vyplatiť. Podľa údajov z ministerstva dopravy sa však Vážneho zákon dotkol 1 338 ľudí. Dohodnúť sa so všetkými, ešte kým sa spustí stavba ciest, sa zrejme nepodarí. Úsek pri Ružomberku má naplánovaný štart na máj a ďalší pri Prešove na jún tohto roku. Na jeseň sa plánuje spustiť aj výstavba náročného tunela Višňové pri Žiline.

Ďalšou z možností, ktorú rezort dopravy má, je prehodnotiť všetky vydané stavebné povolenia. Vyžiadalo by si to však ďalší čas a výstavba diaľnic by sa odsunula. Žiadosť o prehodnotenie vydaných stavebných povolení môžu dať aj pôvodní vlastníci. „Majú právo iniciovať obnovu konania, keďže stavebné povolenia boli vydané na základe protiústavného zákona,“ doplnil Štoff a.

V priebehu tohto roka sa budú už aj dokončovať úseky ciest, ktoré sa začali stavať na základe Vážneho stavebných povolení. Ide napríklad o rýchlostnú cestu R1 medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami. Štvorprúdová cesta sa tak môže dokončiť na pozemkoch, ktoré ešte patria súkromným majiteľom, ale tí ich nemôžu používať. A nedostali za ne ani nijaké peniaze. Štát takýmto prípadom sľubuje odškodnenie.

Diaľnice, ktoré sa majú začať stavať v tomto roku

  • Jánovce – Jablonov, 18,5 km (pri Levoči)
  • Hubová – Ivachnová, 15,25 km (pri Ružomberku)
  • Fričovce – Svinia, 11,2 km (pri Prešove)
  • Višňové – Dubná Skala, 8,1 km (pri Žiline)
  • pri všetkých bol na získanie stavebného povolenia použitý „Vážneho zákon“, ktorý súd vyhlásil za protiústavný

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba