Soros: Kríza v eurozóne by mohla Európu rozdeliť

Súčasná kríza v eurozóne by potenciálne mohla rozdeliť Európu. Na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose to povedal americký miliardár maďarského pôvodu George Soros.

27.01.2011 08:35
Soros Foto:
Finančník George Soros
debata (17)

Európa ide podľa neho dvojakou rýchlosťou a jedna jej časť je bohatá a druhá chudobná. To nevyriešia ani terajšie reformy, o ktoré sa európske inštitúcie snažia. Tie, naopak, neriešia podstatu problému, povedal Soros.

Soros na brífingu k začatiu 41. ročníka davoského fóra povedal, že spoločná európska mena, ktorú používa 17 krajín Európskej únie, nastúpila na cestu reformy. Tej predchádzali obavy z dlhovej krízy, ktorá zasiahla Grécko s Írskom a ohrozuje ďalšie krajiny.

Hlavný problém eurozóny Soros vidí v tom, že zoskupenie 17 krajín platiacich jednou menou má jednu centrálnu banku, ale už nie jedno centrálne ministerstvo financií. Túto chybu sa teraz podľa Sorosa eurozóna snaží riešiť zavedením Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), ktorý má plniť úlohu trvalého záchranného mechanizmu.

Reformy ale podľa Sorosa neriešia skutočný problém eura, teda to, že mena oddelila bohatšie krajiny Európskej únie od chudobnejších. „Predpokladalo sa, že euro bude zbližovať, ono ale v skutočnosti rozdeľuje a teraz sa z toho stáva trvalý fenomén,“ povedal Soros. „Takže vy teraz zavediete novú štruktúru, budete mať dvojrýchlostnú Európu, čo ale bude politicky zničujúce,“ dodal finančník.

Kvôli dvojrýchlostnej Európe sa však podľa Sorosa môže stať, že sa kontinent rozdelí. „To je neriešený problém, ktorý je podľa môjho názoru potrebné pomenovať a začať riešiť. Inak si ale myslím, že euro prežije. Je vidieť veľký záväzok voči euru,“ povedal Soros.

Ako námet na zamyslenie ponúka myšlienku, aby krajiny s prebytkami investovali a viac expandovali v chudobnejších krajinách. Mohol by pomôcť aj program pomoci pre ekonomiku celej Európy.

17 debata chyba