Zdražovanie sa začalo, energetici ho skryli

Život na Slovensku od Nového roka zdražel zatiaľ skryto. Očakáva sa, že priemerné mesačné výdavky rodiny stúpnu spolu o 33 eur. Najväčším dosahom je zatiaľ nárast cien energií, ktorý štvorčlennej domácnosti zvýši priemerné mesačné účty asi o 10 eur. Dodávatelia plynu, tepla či elektriny ceny už síce zdvihli o päť až osem percent, zálohové platby však ľuďom ešte väčšinou neupravili. Domácnostiam tak pri zúčtovaní hrozia vysoké nedoplatky.

04.01.2011 06:07
Elektrina, faktúry Foto:
Elektrina, faktúry
debata (7)

Plynárov od takého postupu neodrádza ani to, že nedoplatky musia niekedy prácne vymáhať. „Mesačné preddavky sa od januára 2011 pre zákazníkov SPP automaticky nemenia. Vyúčtovacie faktúry budú zasielané až po skončení riadneho vyúčtovacieho obdobia, čiže pri ročnej fakturácii,“ zdôvodňuje hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Na cenách sa už prejavil vládny balíček, ktorý zdvihol dane. Liter palív v pondelok zdražel o šesť centov. Pre zvýšenie DPH z 19 na 20 percent zdraželi aj iné tovary. Obľúbený model Škoda Fabia stojí už 10 249 eur, čo je o sto eur viac ako vlani. Treťou veľkou skupinou pri zdražovaní budú tento rok potraviny, za ktoré by rodina mala v porovnaní s vlaňajškom dávať mesačne o deväť eur viac.

Ceny potravín výraznejšie rástli koncom minulého roka, odkedy sa udržujú na vysokých úrovniach. Pohľad na ceny potravín v prvých mesiacoch tohto roka v porovnaní s cenami spred roka však prináša skoky. „V tomto roku očakávame rast cien priemerne o 3,2 percenta, pričom rast cien potravín vyskočí podľa nás v niektorých mesiacoch aj nad 7 percent,“ povedala Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Reťazce po zdražovaní z konca minulého roka zatiaľ s ďalším rastom cien váhajú. „K 1. januáru nedošlo k zmene cien. Nevylučujeme však, že sa ceny budú dvíhať neskôr,“ povedala Diana Chovancová Stanková, hovorkyňa spoločnosti Ahold, prevádzkujúcej na Slovensku obchody Hypernova a Ahold.

Ceny by sa podľa obchodníkov mali upravovať iba mierne. Veľké zdražovanie by mala pribrzdiť najmä konkurencia. „Ako v akýkoľvek iný rok aj v roku 2011 bude cenotvorba podmienená množstvom vplyvov a ceny budú po ich zohľadnení klesať aj stúpať. Spotrebiteľ však bude určite profitovať zo silnej konkurencie v maloobchode,“ vysvetlila Oľga Hrnčiarová, hovorkyňa Tesca.

V tomto roku by mali rásť najmä ceny živočíšnych výrobkov, ktorým sa vlaňajšia vlna zdražovania vyhla. „Živočíšne výrobky za zdražovaním v predchádzajúcich mesiacoch zatiaľ zaostávali. Ceny výrobcov pri živočíšnej výrobe začali medzimesačne stúpať od novembra, pričom spotrebiteľ väčšinou rast cien výrobcov pocíti približne o tri mesiace,“ potvrdil Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank. Zdražovanie mäsa a mäsových výrobkov by však už podľa neho malo byť oproti rastlinným výrobkom miernejšie.

K vyšším cenám v obchodoch by sa mali pridať aj drahšie služby v hoteloch či reštauráciách. „Každý sa pozerá na ceny vstupov od dodávateľov. Ak porastú tie, každý hotelier si bude musieť vyššie náklady preniesť aj do cien,“ povedal Jozef Bendžala, šéf Zväzu hotelov a reštaurácií.

Spolu s cenami energií, pohonných látok či ostatných výrobkov by mali ceny v tomto roku podľa ministerstva financií vzrásť o 3,3 percenta, čo je oproti pôvodným predpokladom rezortu financií o 0,4 percentu­álneho bodu menej. Najvýraznejšie by sa na zdražovaní mali podieľať regulované ceny energií, zdražovanie potravín či vládny balíček. Najaktuálnejšie sú zatiaľ energie.

Postup, keď dodávatelia energií zvýšili ceny a neupravili ľuďom preddavky, spôsobí nedoplatky. Predísť tomu by bolo možné požiadaním o zvýšenie zálohovej platby. Túto možnosť však podľa zástupcov dodávateľov energie ľudia zatiaľ využívajú zriedka, pretože sa zvyčajne spoliehajú na fakturačný systém.

Zdraženie sa týka aj tepla. Zálohové platby za vykurovanie však od januára zvyšuje iba časť správcovských firiem. „V priebehu januára až júna sa snažíme postupne aktualizovať zálohové platby tak, aby ľudia nemali nedoplatky a súčasne zohľadňujeme aj skutočnú spotrebu za predchádzajúci rok,“ hovorí šéf bratislavskej Bytosprávy Stanislav Lackovič. Naopak, ako potvrdil Jozef Mikšovský z Považskej Bystrice, jeho bytové družstvo faktúry za teplo zvýšilo.

Rozdielna situácia je aj pri vodárenských spoločnostiach. Bratislavskí vodári spravia v priebehu januára mimoriadne odpočty vodomerov a preddavkové faktúry zmenia. Severoslovenské vodárne a kanalizácie podľa riaditeľa Jozefa Vrábľa mimoriadne odpočty zatiaľ nepripravujú.

7 debata chyba