Radičová: Zvyšovať vek odchodu do dôchodku by bolo neľudské

Dlhodobá udržateľnosť dôchodkového systému je kvôli očakávanému demografickému vývoju starosťou takmer každej krajiny, vrátane Slovenska. "Preto tak pomáhame mladým rodinám, lebo základné riešenie dôchodkov je viac detí. Len to je dlhodobé riešenie," uviedla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

31.12.2010 11:50
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (126)

Na Slovensku sa kvôli dlhodobej udržateľnosti systému pred niekoľkými rokmi uskutočnila dôchodková reforma, v rámci ktorej vznikol aj druhý, tzv. kapitalizačný pilier. Ten je podľa predsedníčky vlády predovšetkým potrebné stabilizovať a „nerobiť nezmyselné zmeny, ktoré ho oslabujú a predlžujú tak prechod na nový systém“. Iba takýmto spôsobom sa podľa nej dajú znížiť jeho transformačné náklady.

V priebežnom systéme treba podľa Radičovej zaviesť minimálny dôchodok, ktorý by bol plne solidárne hradený z daní, bez ohľadu na to, kto koľko prispieva na poistnom do systému. Okrem toho by sa malo pri výpočte dôchodkov prejsť k zohľadňovaniu celej pracovnej kariéry.

„Súčasný systém vytvára problém a niektorí dôchodcovia majú preto nespravodlivo nízke dôchodky. Započítavanie celej pracovnej kariéry do výpočtu dôchodkov by bolo spravodlivejšie,“ myslí si premiérka.

Nesúhlasí, naopak, s často spomínanou možnosťou zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Aj keď je to na prvý pohľad lákavé riešenie, malo by sa podľa nej dodržiavať pravidlo, že človek má mať po skončení produktívneho veku na poberanie dôchodku minimálne 15 rokov.

„My práve pri súčasnom nastavení na 62 rokov toto spĺňame. Súvisí to so strednou dĺžkou dožitia a bolo by úplne nehorázne a neľudské, keby sme momentálne zvyšovali vek odchodu do dôchodku pri našej dĺžke dožitia,“ podčiarkla Radičová.

126 debata chyba