Lacnejšie pivo splatia zdravotníci aj policajti

Osem miliónov eur, ktoré v stredu vypadli z budúcoročného štátneho rozpočtu po neschválení vyššej spotrebnej dane na pivo, bude musieť získať KDH cez svoje ministerstvá. Takýto trest pre KDH prijali zvyšné koaličné strany.

02.12.2010 06:59
dedičstvo, dedenie, peniaze, úver, dlh, dlžník Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Kresťanskí demokrati tak budú musieť krátiť výdavky v rezortoch zdravotníctva, dopravy a vnútra. Od hnutia sa navyše očakáva, že o pol roka samo predloží do parlamentu v stredu zamietnutý návrh na zvýšenie dane na pivo, ktorý má fľašku piva zdražiť asi o tri centy.

Politici za KDH zatiaľ nereagovali. V ich troch rezortoch nejde o veľký dosah, keďže na budúci rok majú v štátnom rozpočte spolu vyčlenených takmer 3,5 miliardy eur. Koalícia však v stredu pri zdražení piva stratila v parlamente väčšinu. Stranícku poslušnosť odmietli štyria poslanci KDH, Anton Marcinčin, Andrej Ďurkovský, Marián Kvasnička a Peter Muránsky. Napriek dohode koalície sa rozhodli hlasovať podľa svojho presvedčenia.

Šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský ich rozhodnutie označil za „nešťastné“. Premiérka Iveta Radičová však podotkla, že „na pive táto vláda neskončí“. Koalícia od KDH očakáva nápravu nielen v úsporách, ale aj v postoji k pivu. Hrušovský tvrdí, že o tom, ako bude štvorica poslancov hlasovať, vopred nevedel.

Marcinčin však viackrát pred hlasovaním povedal, že je proti vyšším daniam, keďže by zhoršili postavenie slovenských pivovarov oproti zahraničnej konkurencii.

„Záver, ktorý sme vyvodili z tohto hlasovania, je, že výpadok v príjmovej časti rozpočtu, spôsobený nezmenením zákona o dani z piva, bude nahradený a plne vyrovnaný v kapitolách, ktoré podliehajú a sú v kompetencii KDH,“ uviedla v stredu premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). Rozhodnutie štyroch poslancov pritom považuje za porušenie koaličnej dohody.

Rozhodnutie poslancov odsúdil aj šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. „Považujem toto rozhodnutie za nešťastné,“ povedal. Podľa neho však treba rešpektovať slobodný mandát poslancov.

Ešte pred hlasovaním o samotnej novele však prešiel aj s podporou štyroch poslancov pozmeňovací návrh, v ktorom sa rovnako hovorilo o troch nových sadzbách dane na pivo.

„Dôvody boli jednoduché. My sme o tejto téme diskutovali s pánom Marcinčinom. Jeho postoj bol jasný, že by tento návrh zákona nemal prejsť,“ vysvetľoval po hlasovaní Ďurkovský. Ako by sa však mal nahradiť výpadok príjmov, vysvetliť nevedel.

Pôvodne sa očakávalo, že zvýšenie spotrebnej dane z piva prinesie do štátneho rozpočtu 14,9 milióna eur. Po posledných kompromisoch koalície ministerstvo financií očakávaný výnos znížilo na takmer polovicu, na 8,2 milióna. Práve ten budú musieť teraz nahradiť tri rezorty vedené členmi KDH.

„Je to otázka ďalších politických rokovaní, preto nechceme predbiehať udalosti,“ povedal k tomu Gábor Grendel, hovorca ministerstva vnútra.

Pri pive pritom koalícia už ustupovala. Pôvodne mali pivári na daniach odvádzať o 49 percent viac, čo by pri fľaške 10–stupňového piva znamenalo spolu s vyššou DPH zdraženie o 5 centov. Po tvrdom lobingu pivárov sa však rozhodla koalícia zvýšiť spotrebné dane o 25 percent pri malých pivovaroch s produkciou do tisíc hektolitrov, pri veľkých o 27 percent. Nakoniec ustúpila aj jednému z troch slovenských pivovarov – Steigeru, ktorý bol pred prípravou novely zaraďovaný pod malé pivovary, po novom sa mu však daň ako veľkému pivovaru mala zvýšila až o 72 percent. Ministerstvo financií špeciálne pre Steiger zaviedlo strednú sadzbu.

Poslanci ostatných koaličných strán označili konanie poslancov KDH za vážne porušenie dohôd. „Neobstojí argument, že ide o výpadok na príjmovej strane štátneho rozpočtu o približne 15 miliónov eur. Niekto tvrdí, že je to zanedbateľná suma k celému balíčku 1,7 miliardy eur. Toto ale neobstojí,“ povedal Jozef Kollár (SaS).

Poslancom chýbali práve alternatívne riešenia k výpadku príjmov z piva. „Keď návrh prešiel na Koaličnej rade a keď sme sa na tom dohodli vo výboroch, považujem za absurdné, aby sa takýmto spôsobom menili opatrenia v pléne. Keď povieme, že toto nie, tak výpadok musíme vykryť iným spôsobom,“ vyjadril sa Igor Štefanec (SDKÚ).

Naopak, rozhodnutie poslancov uvítali zástupcovia opozície. „Takéto zvýšenie dane z piva je likvidačné pre malé pivovary. Vláde alebo koaličným poslancom predostrel zväz pivovarníkov určitý kompromisný návrh so zvýšením o približne 6,5 percenta. Koaličná rada to však nerešpektovala,“ povedal poslanec Jozef Burian (Smer).

Čo je z úsporného balíčka už isté a čo ešte poslanci preberú

Poslancami neschválené

Rast spotrebnej dane na pivo, ktorý mal spôsobiť zdraženie fľaše piva o 2,5 až 3 centy. Pivo zdražie len pre vyššiu DPH, a to asi o 1 cent na fľašu

Poslancami schválené

Zvýšenie DPH z 19 na 20 % a zrušenie 6 % sadzby DPH na produkty z dvora

Zjednotenie paušálnych výdavkov pre živnostníkov na 40 % namiesto doterajších troch úrovní 25, 40 a 60 %

Zrušenie oslobodení pri energetických daniach na zemný plyn, uhlie a elektrinu – vyvolá to spolu s inými vládnymi opatreniami zdraženie elektriny asi o 3 % a zdraženie tepla asi o 2,5 až 3 %

Zrušenie daňového zvýhodnenia tzv. červenej nafty pre poľnohospodárov

Zdaňovanie nákladov lekárov, zubných lekárov, sestier a pôrodných asistentiek na špecializované vzdelávanie

Zrušenie daňovej úľavy vo výške 75 eur ročne na sporiteľa pri treťom dôchodkovom pilieri a životnej poistke

Zavedenie 80 % emisnej dane pre podniky, ktoré dostávajú od štátu povolenky na emisie nad svoje potreby

Zvýšenie spotrebnej dane na tabak, ktorá spolu so zvýšenou DPH zdraží 3–eurovú škatuľku cigariet o 14 centov

Zavedenie platenia zdravotných odvodov zo zisku pri prenájme nehnuteľností, prenajímatelia si na zisky z prenájmov nebudú môcť uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane

O čom poslanci ešte rozhodnú

Platenie zdravotných odvodov z dividend

Daňové zmeny pri motorových palivách – spôsobia zdraženie benzínov a nafty asi o 5 centov na liter

Zdraženie ročnej diaľničnej nálepky z 36,50 eura na 50 eur

Prepúšťanie v štátnej správe – pri schvaľovaní štátneho rozpočtu

12 debata chyba