Valko mal v SPP pokračovať v boji so zmenkami

Ernest Valko sa nedávno dostal do Dozornej rady SPP, kde sa s ním počítalo ako s expertom na riešenie Duckého zmeniek. V zmenkových sporoch podnik zastupoval od roku 1999, keď sa do vlády dostala SDK, ktorú Valko podporoval.

10.11.2010 07:56
SPP
Ernest Valko zastupoval Slovenský plynárenský priemysel v sporoch o tzv. Duckého zmenky.
debata (20)

Po tohtoročných voľbách sa s Valkovou nomináciou do podniku stotožnila OKS, ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke Mostu. „SPP veľmi dobre poznal, takže si myslím, že bolo správne dosadiť ho do kontrolného orgánu v SPP,“ myslí si Peter Zajac z OKS.

Zmenkové spory nie sú doriešené doteraz, jeden z nich, v ktorom sú zainteresované dve firmy, stále trvá.

Prvý spor o zmenky sa začal v septembri 1999 s českou bankou Union, ktorá zmenky zakúpila od Sezooz Group. Ich hodnota bola 340 miliónov českých korún. Konateľ Sezooz Group Roman Zubík na súde povedal, že v roku 1998 podpísal Ján Ducký v mene SPP celkovo 25 zmeniek pre firmu Sezooz. Valko ich pre SPP získal naspäť 21 s celkovou hodnotou 7,5 miliardy korún. V zmluve o prevode menšinového 49-percentného podielu v SPP je zahrnuté, že zodpovednosť za prípadné nedoriešené súdne spory preberá štát. Ak by teda Slovensko muselo tieto zmenky zaplatiť, každý jeho obyvateľ by na ne prispel asi 45 eurami.

O zaplatenie ďalších zmeniek sa neskôr pokúšalo viacero firiem. Švajčiarska firma na nich chcela zarobiť miliardu korún, iná firma z Cypru pol miliardy.

Celková hodnota zmeniek podpísaných vtedajším generálnym riaditeľom Jánom Duckým, ktorého v minulosti tiež zavraždili, nie je jasná dodnes. Ani jedna z nich totiž nie je zaevidovaná v účtovníctve SPP. Ich protihodnotou mali byť obchodné a finančné služby, ktoré sa však nikdy nezrealizovali. Nie je však vylúčené, že ide o ďalšie miliardy.

Jána Duckého, ktorý viedol štátne plynárne za vlády Vladimíra Mečiara, zavraždili v januári 1999 pred vchodom do domu. Páchateľ dodnes nie je odsúdený.

20 debata chyba