Diaľnica z Nitry do Banskej Bystrice sa otvorí o rok

Peniaze za prvú súkromnú rýchlostnú cestu na Slovensku, ktorá sa stavia, musia odísť zo štátnej kasy už na budúci rok. Práve v roku 2011 sa majú totiž odovzdať vodičom tri úseky na trase diaľnice medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami, ktoré majú spolu 45 kilometrov.

30.09.2010 06:47
Diaľnica - výstavba Foto:
Ilustračné foto
debata (28)

Štát za ich sprejazdnenie zaplatí zoskupeniu stavebných firiem vyše 24 miliónov eur. Rýchlostná cesta z Nitry do Banskej Bystrice bude tak už hotová. Štát má na trase ešte tento rok v novembri dokončiť úsek zo Žarnovice do Šášovského Podhradia.

Kedy sa sprejazdnia úseky R1 pri Nitre
Nitra, západ – Selenec september 2011
Selenec – Beladice september 2011
Beladice – Tekovské Nemce júl 2011

Zdroj: MDPT SR

„Suma vyplýva zo zmluvy medzi Slovenskom a konzorciom Granvia. Štát sa s koncesionárom dohodol na cene, za ktorú rýchlostnú cestu postaví. Zároveň sa dohodol platobný mechanizmus, podľa ktorého sa v každom mesiaci po odovzdaní rýchlostnej cesty do užívania, vypočíta platba za dostupnosť,“ vysvetlil Martin Krajčovič, hovorca ministerstva dopravy.

V roku 2012 splátka za výstavbu R1 cez verejno-súkromné PPP projekty dosiahne 96,7 milióna eur a vodiči vtedy už budú chodiť aj po novom obchvate Banskej Bystrice. Prvý PPP projekt by tým mal byť kompletne hotový. „Splátka však ešte nie je úplná, keďže nebudú všetky úseky v užívaní dvanásť mesiacov,“ dodal Krajčovič. Celú sumu začne Slovensko platiť až v roku 2013. Malo by ísť o 125 miliónov eur ročne.

Stavba rýchlostnej cesty sa začala na jeseň roku 2009. Zmluvu s konzorciom Granvia podpísal vtedajší minister dopravy Ľubomír Vážny. Na tridsať rokov zaviazal Slovensko splácať vyše 52-kilometrový úsek. Spolu s výstavbou a údržbou cesty zaň súkromníkovi zaplatí približne 3,8 miliardy eur.

28 debata chyba