Diaľniciam sa na rok ujde až miliarda eur

Na výstavbu diaľnic, rýchlostných ciest či ciest prvej triedy poputuje v budúcom roku zo štátnej kasy vyše miliardy eur.

23.09.2010 11:07
Výstavba diaľnice pri Žiline Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

Financmajstri sa v čase šetrenia rozhodli okrem pridávania peňazí na povodne či sociálne veci prilepšiť aj doprave. Cestám a diaľniciam sa tak v roku 2011 ujde 670 miliónov eur zo štátneho rozpočtu a ďalších asi 400 miliónov eur bude smerovať z eurofondov, ktoré sa nevyčerpali v tomto roku. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, na ktorom sa dohodla koalícia.

„Z prostriedkov, ktoré sú v rozpočte vyčlenené, sa dá stavať vo veľkom rozsahu,“ netajil spokojnosť Ján Figeľ, minister dopravy. Podľa pôvodných odhadov ešte z augusta mal totiž dostať celý rezort aj so železnicami a leteckou či lodnou dopravou na rok 2011 len 900 miliónov eur. Minister preto plánoval spustiť v budúcom roku výstavbu iba troch diaľničných úsekov – na D1 pri Levoči a Ružomberku a na rýchlostnej ceste R2 pri Žiari nad Hronom.

Už teraz je však jasné, že počet rozbehnutých stavieb sa na budúci rok zvýši. Kde presne začnú stavebné stroje budovať nové cesty, ministerstvo dopravy zatiaľ zvažuje. „Problém nie je v tom, že by sme nechceli stavať, ale to, ktoré úseky a ako sú pripravené a vieme ich výstavbu rozbehnúť,“ dodal Figeľ.

Okrem jasnej miliardy eur, ktorá poputuje na výstavbu ciest, dostane rezort dopravy aj ďalšie peniaze z eurofondov od ostatných rezortov. Malo by ísť o niekoľko sto miliónov eur pravdepodobne aj z rezortu poľnohospodárstva. Celkovo bude ministerstvo dopravy na budúci rok hospodáriť s takmer 1,9 miliardy eur aj vrátane eurofondov. Oproti minulému roku poputuje z rozpočtu do rezortu o takmer 450 miliónov eur navyše. Rezortu však pribudne agenda výstavby bytov a cestovný ruch. Okrem diaľnic a ciest si prilepší aj obnova železníc, na ktorú pôjde približne 370 miliónov. Z eurofondov, ktoré sa neminuli v tomto roku, dostanú železnice ešte ďalších 270 miliónov eur.

16 debata chyba