Odborári pôjdu kvôli úspornému balíčku do ulíc

Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) kvôli opatreniam vlády v daniach a sociálnom systéme zorganizuje 12. októbra protestné zhromaždenie pred budovou Národnej rady SR.

22.09.2010 13:31
Delphi Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

V stredu sa na tom dohodli členovia predsedníctva KOZ, informoval šéf OZ Kovo Emil Machyna. Jednotlivé odborové zväzy podľa neho okrem toho prichystajú protestné aktivity v regiónoch. Protesty odborári pripravujú kvôli tomu, že vláda neakceptovala ich pripomienky k daňovým zákonom, ani k zákonu o sociálnom poistení.

Odborári vyjadrili na utorňajšom rokovaní so zástupcami vlády a zamestnávateľov nesúhlas so zvyšovaním dane z pridanej hodnoty (DPH), ako aj so zvyšovaním spotrebných daní s výnimkou dane z tabaku. Dôvodom nesúhlasu odborárov s pripravenými zmenami v zdaňovaní príjmov či spotreby je podľa Vladimíra Mojša hlavne negatívny dopad týchto opatrení na najnižšie príjmové skupiny občanov. Odborári totiž očakávajú, že zvýšenie základnej sadzby DPH o jeden percentuálny bod na 20 % sa premietne do zvýšenia cien tovarov a služieb. Prezident OZ KOVO Emil Machyna po rokovaní zdôraznil, že je potrebné konsolidovať verejné financie, ale iným spôsobom zaťaženia občanov a podnikateľov.

1 debata chyba