Koalícia sa zasekla na raste DPH

Na opatreniach za zhruba 1,3 miliardy eur, ktoré na budúci rok zvýšia príjmy štátu a znížia výdavky, sa v utorok dohodli strany vládnej koalície. Približne o 900 miliónov eur sa uskromnia ministerstvá a štátne úrady a asi 400 miliónov eur pritečie na strane príjmov.

02.09.2010 06:50
euro, peniaze, mince, euromince Foto:
Ilustračné foto
debata (53)

Pri príjmoch koalícii do finálnej konsolidácie na úrovni 1,7 miliardy eur ešte chýba okolo 400 miliónov eur. Kasu by o túto sumu mala naplniť najmä vyššia daň z pridanej hodnoty, na čom sa však strany zasekli. Konečná dohoda, ako koalícia po kríze zastaví zadlžovanie krajiny, by mala padnúť v pondelok.

Kľúčové a najcitlivejšie opatrenie, ktorým je vyššia DPH, má s výnimkou Slobody a Solidarity podporu všetkých vládnych strán. Koalícia chce, aby sa 19-percentná DPH zvýšila na 20 percent. Na vyššiu DPH majú prejsť aj lieky a knihy, ktoré sú zdaňované desiatimi percentami, a tiež produkty z dvora, kde je DPH na úrovni 6 percent. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) zjednotenie DPH už raz odmietla, ale teraz postupne mení názor. Naopak, SaS rast DPH nepripúšťa. „V otázke DPH nie sme ochotní poľaviť,“ povedal po rokovaní koalície podpredseda SaS Juraj Miškov. Podľa neho však bude prijaté riešenie bez ústupkov jednotlivých strán, pri ktorom budú ,,všetci spokojní".

KDH chce vyššiu DPH, len ak to nezaťaží ľudí s nízkymi príjmami. „Je potrebné tento krok kompenzovať v sociálnom zmysle tým, ktorí sú najviac dotknutí pri náraste DPH,“ povedal predseda KDH Ján Figeľ.

Koalícia si zároveň uvedomila, že rast DPH neprinesie toľko peňazí, ako sa čakalo. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) pôvodne očakával, že zo zjednotenia DPH by do štátnej kasy natieklo vyše 100 miliónov eur a zo zvýšenia sadzby na 20 percent asi 320 miliónov eur. V skutočnosti by pri zjednotení sadzby podľa zdroja z koalície prišlo reálne „len“ asi 15 miliónov eur. Koalícia totiž nechce, aby drahšie lieky zaplatili spotrebitelia. Navyše pre dôchodcov zvažuje zaviesť stropy na ceny liekov.

S vyššou DPH by v takom prípade prudko narástli výdavky štátnej zdravotnej poisťovne. Je tak možné, že konsolidácia bude na strane príjmov menšia ako ohlásených 800 miliónov eur, čo pripustila aj premiérka Iveta Radičová. V takom prípade by bolo ozdravovanie ekonomiky pomalšie. „Tretí balík opatrení na strane príjmov tvorí maximálne 800 miliónov eur, s veľkou pravdepodobnosťou to bude menej,“ povedala Radičová.

Istými opatreniami sú nateraz šetrenie výdavkov a zvyšovanie príjmov cez vyššie dane na alkohol a cigarety. Nové sadzby nie sú zatiaľ známe. Koalícia tiež bude ešte rokovať, či v rámci alkoholu začne zdaňovať aj tiché víno. Vládne strany sa tiež zhodli na tom, že zrušia daňovú úľavu v maximálnej výške 75 eur na osobu pre sporiteľov v treťom dôchodkovom pilieri či so životnou poistkou. Radičová Pravde potvrdila, že je aj zhoda na tom, aby sa platili odvody z podielov na zisku majiteľov eseročiek či z dividend pre akcionárov. Ministerstvo práce však tvrdí, že to technicky nie je možné uskutočniť.

Koalícia, naopak, ustúpila od zámeru zvýšiť odvodové zaťaženie pre živnostníkov, ľudí pracujúcich na dohodu či občanov s vyššími platmi. Zmeny v odvodoch majú prísť zrejme až v roku 2012 spolu so znížením zaťaženia. „Odvodmi nebudeme zaťažovať prácu,“ povedala Radičová.

Aké opatrenia od roku 2011 prijme koalícia – čo strany už dohodli, čo ešte zvažujú a čo odmietli

Dohodnuté znižovanie výdavkov ministerstiev o 900 mil. eur

  • krátenie miezd v štátnej správe o 10 % okrem učiteľov (buď sa znížia mzdy, alebo sa prepustí až 15-tisíc štátnych zamestnancov)
  • znižovanie bežných výdavkov, šetrenie na nákupoch, zmrazenie nepodstatných platieb

Dohodnuté zvyšovanie príjmov štátu (do 800 mil. eur, zatiaľ sa prijali opatrenia asi na polovicu danej sumy)

  • zvýšenie spotrebných daní na alkohol a cigarety
  • rušenie výnimiek z platenia daní z príjmu, napr. daňovej úľavy pri dôchodkovom sporení cez tretí pilier, životné poistky (75 eur na osobu)
  • platenie dane aj z paušálnych náhrad ústavných činiteľov
  • ruší sa daňová úľava pri prenájme bytu
  • platenie odvodov aj z podielov na zisku majiteľov spoločností a tiež z dividend

Čo koalícia odmietla

  • platiť 19-percentnú daň z príjmu aj zo zisku pri predaji a kúpe bytu
  • zvýšené odvody pre zamestnancov s vyšším príjmom a tiež pre živnostníkov
  • platenie odvodov aj z príjmu na dohodu o vykonaní práce
  • vyššie zdanenie pre živnostníkov, ktorí si nevedú účtovníctvo, ale využívajú paušálne výdavky (zmena paušálnych výdavkov by mala prísť až neskôr zároveň so znížením odvodov alebo zavedením licencií)

Čo koalícia ešte zvažuje

  • zjednotenie a zvýšenie sadzby DPH z 19 % na 20 % alebo až 21 %
  • vyššia DPH by platila aj na lieky a knihy, kde je teraz 10 % daň, a tiež na produkty z dvora, kde je 6 % daň
  • sociálne skupiny majú byť vyššou DPH kompenzované (napríklad stropmi na ceny liekov pre dôchodcov)
  • zvýšiť spotrebnú daň na červenú naftu pre poľnohospodárov a adekvátne znížiť daň na naftu pre ostatných motoristov

ZDROJ: Koaličná rada, Pravda

53 debata chyba