Prácu na dohodu nezaťažia odvody

Vláda Ivety Radičovej nechce zaťažiť prácu ďalšími odvodmi. To je jedna z mála konkrétnych informácií po utorkovom trojhodinovom rokovaní koaličnej rady. Kompletný program šetrenia chce predstaviť neskôr.

31.08.2010 20:30 , aktualizované: 20:48
radičová, bugár, mihál Foto:
Na snímke predseda strany Most - Híd Béla Bugár, premiérka Iveta Radičová a minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál na tlačovej konferenci po zasadnutí koaličnej rady. Rada rokovala o ekonomických opatreniach vlády.
debata (67)

Vláda chce ozdravenie slovenskej ekonomiky oprieť o tri balíky opatrení. Prvý balík je vytváranie pracovných miest a podpora regiónov. Druhý je šetrenie vo výdavkoch. Podľa premiérky sa koaličná rada zhodla na balíku škrtov vo výške najmenej 900 miliónov eur. Patrí sem krátenie bežných výdavkov a miezd (o 10 percent) a šetrenie pri tendroch a štátnych zákazkách.

Tretí balík opatrení má zabezpečiť dodatočné príjmy vo výške najviac 800 miliónov eur. Predstavy ministrov Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) a Jozefa Mihála (SaS) zvýšiť príjem rozpočtu zavedením odvodov z dohôd o vykonaní práce alebo zmenou výšky odvodových stropov až na päťnásobok priemernej mzdy koaličná rada odmietla.

„Nebudeme odvodmi zaťažovať prácu, zvyšovanie odvodového zaťaženia nepripadá do úvahy,“ povedala Radičová.

V daňovej oblasti sa zrušia niektoré daňové výnimky. Nemá sa škrtať odpočitateľná položka na manžela/manželku, zruší sa však možnosť znížiť si daňový základ o prostriedky, ktoré si občan šetrí na penziu v rámci tretieho piliera – dlhodobé úložky v bankách, životné poistky či vklady v doplnkovom dôchodkovom sporení (DDS).

V oblasti odvodov sa podľa premiérky pripravuje komplexná reforma, ktorá bude znamenať ich zníženie, ale nie je možné ju pripraviť do začiatku budúceho roka. Zatiaľ chce koalícia nájsť dočasné riešenia, ktoré plánuje premiérka predstaviť v pondelok. Prerokujú sa v pracovnej skupine a zíde sa kvôli nim aj koaličná rada.

Na konkrétne informácie bola Radičová skúpa. Požiadala ešte o niekoľko dní, potom chce predstaviť komplexný program. „Je 52. deň vlády, doprajte nám ešte štyri dni, aby sme celý ten komplex a balík mohli predstaviť,“ uviedla. Posťažovala sa na rôzne úniky informácií, ktoré sú podľa nej vytrhnuté z kontextu a potom vidí v médiách „ne­uveriteľné titulky“.

Odmietla preto odpovedať aj na otázku, či sa bude zvyšovať daň z pridanej hodnoty. Podľa nej existujú viaceré alternatívy, ktoré ministerstvo financií prepočítava a kým ich nezvážia, nebude poskytovať žiadne informácie. Potvrdila však, že hore pôjdu spotrebné dane z alkoholu či tabaku. Koalícia ešte stále diskutuje o dani pri víne.

67 debata chyba