Balíček príde zrejme aj do obchodov, cez alkohol

Na budúcoročný vládny balíček ozdravenia verejných financií sa zrejme poskladajú ľudia aj pri nákupoch v obchodoch. Ministerstvo financií totiž uvažuje o zvýšení spotrebných daní z alkoholu a cigariet. Výrobcovia sú proti.

24.08.2010 11:55
cigara, cigareta, drinh, fajčenie, alkohol,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Denník Pravda o raste daní s odvolaním sa na predstaviteľov rezortu informoval ešte minulý týždeň. Dnes podvečer by sa návrhom mali na Koaličnej rade zaoberať zástupcovia vládnych politických strán.

„Ide zatiaľ len o úvahy,“ komentoval návrh hovorca premiérky Rado Baťo. Balíček ozdravných opatrení, ktorým chce vláda zastaviť neúnosné zadlžovanie krajiny z posledných dvoch rokov, sa podľa Baťa ešte tvorí. Zdraženie cigariet a alkoholu by sa dotklo aj chudobných. Takéto kroky vlády premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) doteraz odmietala.

„Ani jedno z opatrení sa nedotýka nízkopríjmových ľudí,“ povedala minulý týždeň. Baťo tvrdí, že premiérka týmto výrokom nevylúčila rast daní na alkohol a cigarety. „Premiérka komentovala návrhy na rušenie výnimiek z platenia daní a odvodov,“ dodáva Baťo.

Po zrušení výnimiek by mali štátu viac na daniach z príjmu a na odvodoch zaplatiť živnostníci, majitelia životných poistiek a tretieho piliera či ľudia pracujúci na dohodu. To sa nepáči podnikateľom, ktorí lobujú, aby ich vláda zaťažila menej a viac peňazí získala na kupujúcich. „Rušenie výnimiek v daňovo–odvodovom systéme by nemalo byť hlavným zdrojom príjmov na konsolidáciu verejných financií. Potrebné zdroje možno získať aj zvýšením spotrebných daní,“ hovorí výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.

Výrobcovia liehu, vína a piva s tým nesúhlasia. Vinári sa obávajú, že zdraženie vína vyvolá prudký pokles spotreby a aktívnu vínnu turistiku do susedných krajín. Na Slovensku sa už takmer desať rokov predáva tiché víno s nulovou spotrebnou daňou.

„Zdaniť tiché víno je úplná hlúposť, pretože náklady na správu spotrebnej dane na víno by prevýšili jej výber,“ reaguje predseda Zväzu vinohradníkov Slovenska Igor Manceľ. Je sporné, ako chce ministerstvo kontrolovať výber dane. Manceľ namieta, či budú vari daňoví inšpektori prehľadávať pivnice a hajlochy stoviek drobných vinohradníkov ako v románe Červené víno od Františka Hečka.

„Štát by na výbere spotrebnej dane na víno nič nezískal, zato by mohla až o desiatky percent klesnúť spotreba vína,“ myslí si generálny riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach Milan Waldner. Víno chceli zdaniť aj predchádzajúce dve vlády, ale napokon od toho ustúpili. Ak by sa teraz slovenské víno predsa zdanilo, liter vína by stál asi asi o 80 centov až jedno euro viac ako v susednom Česku. Ľudia by potom víno mohli nakupovať v okolitých krajinách, kde bude výrazne lacnejšie, keďže sa zväčša nezdaňuje.

Po zavedení spotrebnej dane na víno by bola ohrozená domáca výroba vína. „Už teraz nekonkurujeme lacným zahraničným vínam, po zdanení by sa ťažko predávali aj kvalitné prívlastkové vína,“ povedala riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína Jaroslava Kaňuchová–Pátková. Zdanenie vína by zasadilo úder aj slovenskej agroturistike. O prácu by mohli prísť stovky ľudí vo vinárstve a s ním spojených službách.

Vláda však zároveň čelí aj tlaku živnostníkov. Tí chcú ako kompenzáciu zavedenie licencií, po úhrade ktorých by v danom roku nemuseli platiť dane a odvody. Novinka by podľa prezidenta Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimíra Sirotku platila pre podnikateľov s ročným príjmom do 49 790 eur. Je však možné, že vláda od januára licencie nestihne zaviesť.

Podnikatelia zároveň chcú aj nižšie odvody. Viac ako uvažované zníženie paušálnych výdavkov živnostníkom prekáža zníženie koeficientu pre výpočet zdravotných a sociálnych odvodov, čím im výrazne vzrastú odvody, ktoré platia štátu.

Opatrenia, ktoré zvýšia ceny v obchodoch
****
Možné zvýšenie DPH

  • Zvažuje sa zvýšenie 6 % DPH na predaj potravín z dvora a 10 % DPH na knihy a lieky na 19 %
  • Ak by opatrenia nestačili, koalícia zváži aj zvýšenie hornej 19 % sadzby DPH
  • DPH sa platí z každého zaplateného tovaru alebo služby

Opatrenia, ktoré ľuďom znížia platy

  • Zníženie paušálnych výdavkov pre živnostníkov na 30 %, po ktorých by sa pre nich zvýšili zaplatené dane z príjmu
  • Ľudia s platmi nad 1 200 eur mesačne majú platiť vyššie odvody ako menej zarábajúci
  • Sporitelia so životnými poistkami či s tretím pilierom prídu o daňovú úľavu 75 eur ročne
  • Odvody sa majú platiť aj z príjmu na dohodu o vykonaní práce

    Poznámka: Okrem toho chce koalícia výrazne šetriť aj na ministerstvách, kde sa majú o desať percent krátiť platy, čo môže priniesť prepustenie asi 15-tisíc štátnych úradníkov

8 debata chyba