Mihál sľubuje zníženie odvodov o štyri percentá

Nepopulárne opatrenia, ktoré tento týždeň ohlásila vláda, by mali byť o dva roky vystriedané lepšími správami. Kabinet plánuje kompenzovať väčšinu zo svojich krokov, nie však všetky.

21.08.2010 21:10
Jozef Mihál Foto:
Minister práce Jozef Mihál.
debata (51)

V rámci ohlásených opatrení sa s náhradami zatiaľ vôbec nepočíta pri zrušení daňových úľav na životné poistky a tretí dôchodkový pilier, zavedení zdanenia zisku pri kúpe a predaji bytu a kompenzovať sa zrejme nebude ani prípadné vyššie zdanenie alkoholu a cigariet, ktoré ministerstvo fi nancií podľa informácií Pravdy aktuálne tiež pripravuje.

Vláda totiž tvrdí, že niektorí ľudia vďaka výnimkám zarábali viac na úkor iných občanov. „Ide nám o to zlepšiť situáciu tých, čo to potrebujú, a nie kompenzovať ľudí, ktorí mali neodôvodnené výnimky z platenia daní a odvodov,“ upozorňuje hovorca premiérky Rado Baťo.

Naopak, iné skupiny, ktoré uťahovanie opaskov od januára 2011 zasiahne, plánuje kabinet neskôr odškodniť. Najviac peňazí chce vláda zobrať živnostníkom, ktorých čaká ťažký rok 2011 a zrejme aj 2012. Najneskôr v roku 2013 by však mohlo dôjsť ku kompenzácii vo forme zníženia odvodov, čím by minister práce Jozef Mihál (SaS) nechal viac peňazí aj bežným zamestnancom.

„V súčasnosti sa na odvodoch so Sociálnej poisťovne vyberie ročne asi 4,2 miliardy eur. Ak hovoríme o zvýšení príjmov poisťovne vďaka navrhovaným opatreniam od roku 2011 o niečo vyše 300 miliónov eur, je tu potenciál na zníženie odvodov. Odvodová sadzba pre zamestnávateľa a zamestnanca je teraz spolu 48 percent, pričom v budúcnosti by sa mohla znížiť asi o štyri percentuálne body,“ povedala hovorkyňa ministerstva práce Andrea Devánová.

Peniaze, ktoré vláda získa pri zrušení výnimiek z platenia daní a odvodov, by tak v prvých dvoch rokoch Radičovej vládnutia mali ísť na znižovanie štátneho dlhu. Neskôr v roku 2013 by sa sčasti mali prerozdeliť späť medzi ľudí. K majiteľom životných poistiek či obchodníkom s bytmi sa však nedostanú. Namiesto nich majú viac získať bežní zamestnanci.

S touto filozofi ou vzácne súhlasia všetky koaličné strany. Výhrady však majú k tomu, ktorým skupinám a koľko vláda od januára zoberie. Koaličné strany sa preto majú stretnúť v utorok. Nateraz čelia silnému lobovaniu zo strany viacerých skupín. O štátnu podporu nechcú prísť ani finančné silné poisťovne či spoločnosti ponúkajúce sporenie v treťom pilieri a účelové sporenie vo fondoch.

Ak si človek takto sporí, môže na dani z príjmov ročne ušetriť 75 eur, o ktoré má prísť. Správcovské spoločnosti sa v prípade zrušenia tejto výhody snažia dohodnúť so štátom iné formy podpory investovania do podielových fondov. „Momentálne prebiehajú rokovania s ministerstvom financií o možností posilnenie tohto druhu investovania,“ priznal Ivan Znášik, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácia správcovských spoločností.

Živnostníci zase lobujú v koaličných stranách Most a SDKÚ, ktoré majú medzi podnikateľmi silnú základňu. Koalícia tak už napríklad pripúšťa, že zjednotenie paušálnych výdavkov pre živnostníkov na 30 percent na konať nebude. Výnimku na vyššie paušálne výdavky by mali dostať remeselníci, ktorí si teraz môžu základ dane znižovať paušálne až o 60 percent príjmov.

Kompenzácie k hlavným vládnym nepopulárnym opatreniam

Zmena paušálnych výdavkov pre živnostníkov bez účtovníctva zo 60, 40 a 25 % na 30 % – koalícia už pri zavedení zmeny (1/2011) zváži kompenzáciu pre remeselníkov, ktorí by mohli mať paušálne výdavky napríklad na úrovni 45 %, o dva roky by náhradou mohlo byť aj zníženie odvodov. Remeselníkom vláda chce tiež zaviesť licencie, za ktoré by raz zaplatili a zbavili sa tak platenia daní a odvodov

Väčšie odvodové zaťaženie živnostníkov, ktorí si platia minimálne odvody – o dva roky by náhradou mohlo byť zníženie odvodov

Zvýšenie odvodových stropov a pokles čistých platov pre ľudí s mzdou od 1 200 eur – výhrady má SaS aj KDH, ak opatrenie prejde, tak zrejme len dočasne do roku 2012

Zrušenie daňovej úľavy 75 eur ročne pri životnej poistke, účelovom sporení a treťom dôchodkovom pilieri – zatiaľ bez kompenzácie

Zvýšenie spotrebných daní na alkohol a cigarety (zvažované zatiaľ oficiálne neohlásené opatrenie) – bez kompenzácií

Platenie odvodov (13,4 %) aj z príjmu na dohodu o vykonaní práce – do príjmu 166 eur by sa podľa premiérky odvody asi platiť nemuseli

Väčšie zdanenie príjmov z prenájmu, o ktoré sa už nebude znižovať základ dane – zostane možnosť prepísať prenajímaný byt na dieťa a tak sa vyhnúť akémukoľvek plateniu daní

Zdanenie zisku pri kúpe a predaji bytu – bez kompenzácie

51 debata chyba