Maďarom pád forintu prudko zdražil úvery v cudzej mene

Maďari, ktorí si zobrali hypotéku alebo iné úvery v zahraničnej mene, majú problémy s ich splácaním. Ich splátky zvýšil slabý forint.

06.08.2010 17:13
Maďarský forint Foto:
Maďarský forint
debata (31)

Guvernér Maďarskej národnej banky (MNB) si láme hlavu nad tým ako odradiť ľudí od toho, aby si naďalej brali úvery denominované v zahraničných menách.

Agentúra Bloomberg uvádza príklad učiteľky Melindy Nagyovej, ktorej sa splátka hypotéky denominovanej v švajčiarskych frankoch takmer zdvojnásobila. Forint totiž od roku 2008 voči franku oslabil o 35 %. Mesačná splátka Nagyovej hypotéky v hodnote 10 miliónov HUF (35.755 eur) vzrástla na 130.000 HUF zo 70.000 HUF. „Nemôžem spať, nemôžem sa sústrediť na prácu,“ uviedla Nagyová, ktorá si musela nájsť okrem zamestnania aj brigádu, aby dokázala platiť hypotéku.

Objem hypoték denominovaných v švajčiarskych frankoch v Maďarsku v máji vyskočil na 2,2 bilióna HUF zo 133,8 miliardy HUF na začiatku roka 2005, vyplýva z údajov MNB. Podiel zlyhaných úverov by podľa prezidenta budapeštianskej Bankovej asociácie Tamása Erdeia mohol do konca roka vzrásť až na 10 %.

Približne dve tretiny z celkového objemu úverov poskytnutých maďarským domácnostiam sú denominované v zahraničných menách. Hodnota týchto úverov predstavuje 5,4 bilióna HUF. A väčšina z nich (82 %) je vo švajčiarskych frankoch.

„Mali by sme kričať hlasnejšie, oveľa hlasnejšie. Stále sme nenašli spôsob ako zastaviť ľudí, aby si nekupovali televízory s plochou obrazovkou na úver v zahraničných menách,“ uviedol 21. júla guvernér MNB András Simor.

Kurz švajčiarskeho franku 1. júla dosiahol rekordných 219 HUF/CHF, čo znamenalo zdraženie splátok úveru pre milióny maďarských domácností. Budapeštiansky Zväz zúfalých dlžníkov mesačne zaznamenáva okolo 15.000 telefonátov čo je asi 10-násobok v porovnaní so situáciou spred niekoľkých rokov, uviedla jeho šéfka Marianna Lenardová. „Ľudia zo strednej triedy so slušným príjmom telefonujú po tisícoch.“ Lenardová dodala, že 2 až 3 milióny Maďarov nevedia, ako zaplatia ďalšiu splátku svojho úveru.

Vláda vyhlásila moratórium na zabavenie nehnuteľnosti pre jej nesplácanie do 15. apríla 2011, takže banky do tohto dátumu nemôžu vysťahovať dlžníkov. Kabinet premiéra Viktora Orbána chce založiť štátnu spoločnosť, ktorá zhromaždí zlé úvery, pričom dlžníci by sa stali nájomníkmi štátu. Detaily programu majú byť zverejnené do konca augusta, uviedol 2. júla minister hospodárstva György Matolcsy.

Koncom marca boli v Maďarsku viac než 2 milióny úverov, pri ktorých dlžníci meškali so splátkami, z toho 100.000 bolo hypoték, uviedol 7. júla šéf maďarského finančného dohľadu PSZÁF Károly Szász.

Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý poskytol Maďarsku v roku 2008 záchranný úver, nesúhlasí s plánom na plošnú pomoc neplatičom hypoték. Šéf delegácie MMF v Maďarsku Christoph Rosenberg tvrdí, že takýto plán by trhom signalizoval, že domáce banky majú problémy, čo podľa neho nie je pravda. Prevzatie zlých úverov by navyše podkopalo morálku dlžníkov, keďže ľudia by sa nebáli prestať splácať úvery. „Súhlasíme s tým, že niektorým dlžníkom treba pomôcť, ale musí sa to robiť priamo a transparentne.“

Informovala o tom agentúra Blooomberg.

31 debata chyba