V tokajskom spore ide o plochy viníc

Vlečúci sa maďarsko–slovenský spor o Tokaj sa stupňuje po tom, čo Maďarská republika zažalovala Európsku komisiu na Európskom súdnom dvore za to, že do elektronickej evidencie E–Bacchus zapísala označenie Vinohradnícka oblasť Tokaj. Žalobou sa usiluje dotlačiť Slovensko k tomu, aby znížilo výmeru tokajských vinohradov na svojom území.

29.07.2010 10:35
Vinár z Veľkej Tŕne Jaroslav Ostrožovič Foto:
Vinár z Veľkej Tŕne Jaroslav Ostrožovič si myslí, že minister Simon by mal určiť vládneho splnomocnenca, ktorý sa bude zaoberať Tokajom.
debata (8)

Minister Zsolt Simon, ktorý v pondelok informoval o súdnej žalobe Maďarska, neskrýval, že Slovensko môže prísť o značku Tokaj. „Nie som presvedčený, do akej miery budeme úspešní,“ vyhlásil Simon a povedal, že osobne bude hľadať s Maďarskom zmier.

Zmier pre slovenských tokajských vinohradníkov by však mohol vyústiť aj do zníženia plochy viníc v slovenskej časti Tokaja. Podľa vinohradníckeho registra je na Slovensku dovedna 908 hektárov vinohradníckych ho­nov.

„Zmier predpokladá dohodu o výmere. Keby sa Slovensko dohodlo s Maďarskom na znížení výmery, potom by Budapešť možno stiahla žalobu z Európskeho súdneho dvora,“ myslí si Marieta Okenková, ktorá vlani zastupovala Slovensko na rokovaniach o Tokaji.

Spor o Tokaj
Výmera slovenského Tokaja je 908 hektárov
Maďarsko tlačí na zníženie plôch o 250 až 350 hektárov
Výmera Tokaja v Maďarsku je 5 000 hektárov, potenciálne by mohla narásť na 15–tisíc

Maďarsko malo ešte vlani Slovensku navrhnúť dve alternatívy zníženia plochy. Jednou bola výmera 565 hektárov v siedmich slovenských tokajských obciach. Druhou by mohlo byť uznanie len štyroch obcí – Slovenské Nové Mesto, Viničky, Malá Tŕňa a Veľká Tŕňa. V takomto prípade by sa výmera neuvádzala. V kuloároch sa hovorí, že plocha slovenského Tokaja by bola zhruba 650 hektárov.

Slovensko však podľa Okenkovej v súčasnosti už nie je v pozícii, „aby ustupovalo maďarskej strane v otázke výmery“. Podľa nej by Európska komisia mala svoju pozíciu pred súdom obhájiť. Myslí si to na základe rokovaní, ktoré ako šéfka sekcie ministerstva pôdohospodárstva absolvovala v Bruseli. Posledné z nich sa však uskutočnilo ešte vo februári 2009.

Európska komisia sa ku kauze vyjadrila opatrne. „Prípad sa momentálne posudzuje na Európskom súdnom dvore. Súd nás požiadal, aby sme poslali stanovisko do konca júla. Komisia sa bude samozrejme obhajovať, ale je na súde, aby rozhodol,“ uviedol hovorca generálneho riaditeľstva pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Johan Reyniers.

Zmier medzi Slovenskom a Maďarskom by možno viedol k uznaniu názvu Tokaj aj pre Slovensko, ale slovenským vinohradníkom prekáža, že Maďarsko ho podmieňuje znížením výmery.

„Možno by sme sa napokon vedeli dohodnúť na ploche, ale ak my uzavrieme výmeru, lebo o to Maďarsku predovšetkým ide, potom chceme, aby aj Maďarsko uzavrelo svoje tokajské plochy,“ povedala riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína Jaromíra Kaňuchová–Pátková. Oficiálna výmera maďarskej časti Tokaja je päťtisíc hektárov. Na posledných rokovaniach však Maďarsko podľa Pátkovej priznalo potenciál až 15–tisíc hektárov. Z posledného vývoja v Tokaji sú najviac rozčarovaní vinohradníci a vinári. „Je to už únavné. Stále sa mení legislatíva. Každú chvíľu príde nejaký štátny úradník a buzeruje vás za to, že nemáte na etikete to, čo práve začína platiť,“ povedal vinár z Veľkej Tŕne Jaroslav Ostrožovič.

A podobne ako šéfka Združenia pestovateľov a malovýrobcov tokajských vína Magda Haburová vyčíta vláde, že „Slovensko nemá stáleho vládneho zmocnenca pre Tokaj, tak ako Maďarsko.“ Simon by mal podľa nich delegovať pre Tokaj človeka, ktorý sa ním bude zaoberať bez ohľadu na to, ako sa striedajú ministri.

8 debata chyba