Miškov: Za hroziace zdražovanie plynu môže Ficova vláda

Nový minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) nebude klásť dôraz na energetiku a stabilné ceny ako jeho predchodca.

27.07.2010 09:14
Juraj Miškov Foto:
Nový minister hospodárstva Juraj Miškov by chcel úradu vrátiť pôvodný zmysel, cez dôraz na podnikateľské prostredie.
debata (85)

Ceny energií minulá vláda držala umelo, čo sa raz musí prejaviť, hovorí Miškov k návrhu SPP na jesenné zdražovanie plynu. Rodiny by si za plyn mohli priplatiť asi desať percent po tom, čo pre slabý kurz eura tento rok nečakane vzrástli nákupné ceny plynu z Ruska.

Zdražie domácnostiam od októbra plyn?

To je otázka pre regulačný úrad.

Predchádzajúci minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer) zdražovanie odmietal.

Cenovým otázkam sa ministerstvo venuje aj teraz ako vykonávateľ časti akcionárskych práv v SPP. Podnik predložil cenový návrh, ktorý analyzujú naši experti v sekcii energetiky. Po predložení dodatočných informácií by mali vyhodnotiť, či je žiadosť o zdraženie opodstatnená. V konečnom dôsledku ceny zhodnotí regulačný úrad.

Ministerstvo môže na valnom zhromaždení návrh zablokovať. Využijete túto možnosť, ktorú do zákona zaviedla minulá vláda?

Je tu veľa rôznych zákonov, ktoré nepovažujem za najšťastnejšie – napríklad zákon o strategických podnikoch. Treba zdôrazniť, že štyri roky sa ceny energií stanovovali pod politickým tlakom. Nezdražovalo sa len preto, aby na tom mohol niekto politicky získať. Zvýšenie cien, ktoré by teraz malo ísť na vrub novej vlády, treba pripísať minulej vláde. Je logické, že umelé držanie cien sa musí raz prejaviť.

Neobávate sa však, že ľudia to budú vnímať, že za minulej vlády boli ceny stabilné a nový kabinet zdražuje?

Podľa môjho známeho na kopaniciach sú ľudia presvedčení, že Robert Fico vie zvládnuť aj ceny mäsa. Bývalý premiér výborne ovláda marketing. Dokázal presvedčiť ľudí, že on je ten, čo ovláda cenovú úroveň všetkých tovarov a služieb.

Avizovali ste, že odpolitizujete reguláciu cien. Ako to chcete urobiť?

Väčšiu nezávislosť chceme zabezpečiť cez obsadenie postu šéfa regulačného úradu. Regulačná rada na úrade totiž v minulosti nikoho nenavrhla na post predsedu úradu a tak ho vykonáva člen rady Jozef Holjenčík (nominant Smeru). Budeme hľadať zhodu v regulačnej rade, aby tento post bol obsadený. Zároveň zvažujeme zlúčenie viacerých regulačných úradov do jedného, čo by tiež mohlo zohrať úlohu pri personálnych zmenách.

Vaša strana voličom sľubovala, že zníži ceny tepla. Môžu s tým ľudia počítať?

Nie som expert na reguláciu. Budeme však hľadať možnosti, ako zefektívniť reguláciu cien, aby bola čo najviac čitateľná a nevznikal priestor na subjektívne rozhodnutia.

Manažérov do podnikov s vplyvom štátu budete hľadať cez výberové konania, ako rozhodla koalícia?

Chcem mať nad týmto procesom zároveň kontrolu, keďže to budú ľudia, za ktorých budem niesť zodpovednosť. Prioritou pri nomináciách však bude odbornosť, morálna bezúhonnosť a čistý štít. Nevylučujem, že takto sa budú obsadzovať aj posty v organizáciách s vplyvom ministerstva.

Predchádzajúci minister hospodárstva kládol dôraz na energetiku, čo budú vaše priority?

Chcel by som vrátiť ministerstvu pôvodný zmysel, cez dôraz na podnikateľské prostredie. Európska komisia požaduje od členských štátov zníženie administratívnej záťaže v podnikaní o štvrtinu, čo považujem za reálne. Náklady na dodržiavanie výrobných postupov, predpisov a administratívy predstavujú pre podnikateľov ročne stámilióny eur. Podľa analýz, ktoré mám k dispozícii, predstavuje dvadsať zákonov 80 percent záťaže pre podnikateľov. Spravíme ich inventúru. Mal by vzniknúť nový Inštitút podnikateľského prostredia a túto oblasť treba posilniť aj personálne. Na ministerstve sú dvaja analytici a potrebovali by sme ich dvadsať. Zároveň chceme prispieť k väčšej stabilite podnikateľského prostredia, keďže zákony sa v minulosti v priemere menili každý druhý týždeň.

Zrušíte investičné stimuly, ako je to vo volebnom programe SaS?

Nechceme stimuly zrušiť, ale zvýšiť ich efektívnosť. Na investičné stimuly lákajú podnikateľov aj iné krajiny. Problémom však je, že za minulej vlády sa často vyplácali stimuly v hotovosti. Používali sa najmä príspevky na nákup technológií a príspevky na pracovné miesta. Stávalo sa totiž, že v minulosti sa draho podporil projekt neznámej firmy a podpora na jedno pracovné miesto dosiahla až 70–tisíc eur. Pri súčasnom zlom stave verejných financií by sme chceli viac využívať daňové úľavy a pomáhať investorom prevodmi štátneho majetku za výhodnejších podmienok. Zároveň chceme dotiahnuť dobré projekty, ktoré na ministerstve nevedno prečo doteraz stáli. V stredu predložím vláde dva projekty. Spoločnosť Embraco by mala v Spišskej Novej Vsi zamestnať 300 ľudí a firma LVD vytvoriť v Revúcej 250 pracovných mi­est.

85 debata chyba