Financial Times: Nedostatok solidarity Slovenska vyvoláva otázky

Vplyvy odmietania Slovenska pomôcť Grécku sú z krátkodobého hľadiska minimálne. Nedostatok solidarity však vyvoláva otázky, píše Financial Times.

15.07.2010 14:54
euro, bankovky, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (207)

Slovenské nie z krátkodobého pohľadu nehrá podstatnú úlohu. Balíček pomoci Aténam v sume 110 mld. eur, ktorý pozostáva z financií od vlád eurozóny a Medzinárodného menového fondu, bol aktivovaný v máji a Grécko už dostáva úvery. Uviedol vo štvrtok na svojej internetovej stránke denník Financial Times.

V svojom článku ďalej informoval, že slovenská vláda schválila účasť krajiny na financovaní Európskeho fondu finančnej stability v sume 440 mld. eur, v ktorom má garantovať 4,5 mld. eur, ale neodporučila parlamentu, aby schválil účasť krajiny na balíčku pomoci Grécku, na ktorej by sa Slovensko malo podieľať úvermi v objeme vyše 800 mil. eur.

Nedostatok solidarity, ktorý v sebe obsahuje rozhodnutie Slovenska, však vyvoláva dlhodobé otázky o politickej jednote eurozóny a o rozsahu ochoty krajín regiónu navzájom si pomáhať, píše Financial Times. Denník zároveň informuje, že súhlas Slovenska s jeho účasťou v Európskom fonde finančnej stability sa skomplikoval júnovými parlamentnými voľbami, do ktorých strany víťaznej stredopravicovej koalície išli s kritikou poskytovania záchranných finančných balíčkov v rámci eurozóny.

207 debata chyba