Mikloš: Deficit by za štyri roky mohol klesnúť pod dve percentá

Deficit verejných financií Slovenska by mohol na konci funkčného obdobia nastupujúcej stredopravej vlády klesnúť pod dve percentá výkonu ekonomiky.

02.07.2010 18:04
Ivan Mikloš, Ján Počiatek Foto:
Ivan Mikloš
debata (69)

V rozhovore pre internetový portál eTrend.sk to povedal pravdepodobný budúci minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Verejný schodok podľa najnovších odhadov ministerstva financií (MF) v tomto roku dosiahne zhruba sedem percent hrubého domáceho produktu (HDP).

„Považujem za nereálne ísť o štyri roky na nulu, ale považujem za reálne ísť na hodnoty pod dve percentá,“ zhodnotil výhľad vývoja schodku verejných financií Mikloš. Dôležité je zároveň zabezpečiť mechanizmy, aby pokles verejného schodku pokračoval, a aby bolo hospodárenie verejnej správy dlhodobo vyrovnané, dodal.

Dosluhujúci kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pôvodne na tento rok naplánoval skresanie verejného schodku na 5,5 percenta HDP z vlaňajších 6,77 percenta. Najnovší odhad MF však pre výpadky vo výbere daní a odvodov počíta s deficitom až na úrovni 6,98 percenta. Úrad ministra Jána Počiatka (Smer-SD) plánoval znížiť schodok do roku 2013 pod tri percentá výkonu ekonomiky, čo je jedno z kritérií pre prijatie eura.

Formujúca sa stredopravá vláda SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd si do programových téz zakotvila postupné znižovanie deficitu verejných financií a smerovanie k vyrovnanému rozpočtu. Dohodla sa v nich tiež na predložení ústavných zákonov o vyrovnanom štátnom rozpočte a o fiškálnom pravidle pre hrubý verejný dlh. Z téz by malo vychádzať programové vyhlásenie nového kabinetu, ktorý sa ujme moci zrejme na budúci týždeň.

Najväčšiu časť schodku rozpočtu verejnej správy tvorí bilancia štátneho rozpočtu. Verejný okruh okrem neho zahŕňa aj hospodárenie zdravotných poisťovní, samospráv, štátnych fondov, či verejnoprávnej Sociálnej poisťovne.

69 debata chyba