Ochranári vyzývajú Radičovú, aby zastavila PPP projekty

Environmentálne mimovládne organizácie (MVO) vyzývajú Ivetu Radičovú, aby nová vláda bezodkladne zastavila plytvanie verejných financií na nevýhodné diaľničné projekty verejno-súkromných partnerstiev (PPP projekty).

22.06.2010 12:42
Výstavba cesty R1 Foto:
Výstavba cesty R1
debata (82)

Podľa Priateľov Zeme-CEPA a ďalších organizácií združených v sieti Ekofórum dali júnové parlamentné voľby novej vláde „nielen mandát na skultúrnenie vládnutia, ale aj na zastavenie bezbrehého tunelovania verejných prostriedkov na predražené projekty“. Za také Ekofórum považuje najmä diaľničné projekty, ktoré neuvážene zadlžia budúce generácie.

Environmentalisti upozorňujú, že o diaľničnom programe a PPP projektoch sa rozhodlo kabinetne a proces neumožňoval verejnú participáciu a transparentnosť. Elena Pätoprstá z protikorupčnej pracovnej skupiny Ekofóra sa obáva, že hektické povolebné uzatváranie zmlúv 1. balíka PPP projektov diaľnice D1 vládou Roberta Fica je účelové.

„Takto nezodpovedne uzatvárané zmluvy môžu byť pre ekonomiku aj ekológiu krajiny veľmi riskantné,“ zdôraznila. Podľa Romana Havlíčka z organizácie Priatelia Zeme-CEPA nemôže predstieraný záujem súčasného vedenia ministerstva dopravy o návrhy expertov a organizácií z oblasti ochrany prírody vynahradiť takmer dva roky ignorovania vážnych výhrad proti diaľničným projektom PPP.

Nová vláda by podľa Ekofóra mala prerušiť rokovania o finančnom uzatvorení diaľničných projektov PPP, zastaviť práce na ich realizácii a racionalizovať program výstavby diaľničnej siete na Slovensku. Občianske organizácie navrhujú, aby nová vláda presmerovala značnú časť plánovaných prostriedkov z výstavby diaľnic na podporu energetických úspor a energetickej stability regiónov Slovenska. Tým by výrazne posilnila aj ekonomickú stabilitu regiónov. „Schválený diaľničný program je v čase zvyšujúcej sa frekvencie ekonomických a energetických kríz, klimatickej zmeny a prehlbovania rozdielov medzi regiónmi príkladom nezodpovedného pseudorozvoja. Iba asfaltuje infraštruktúru k novým a vážnejším problémom a vzďaľuje krajinu od nezávislosti a stability,“ píše sa vo výzve.

Mimovládne organizácie nie sú proti zveľaďovaniu dopravnej infraštruktúry, ale nesúhlasia s obrovskými investíciami na výstavbu predimenzovaných diaľnic, ktoré si štát nemôže dovoliť financovať. Občianske organizácie sú pripravené pomáhať verejnému sektoru pri budovaní energetickej stability regiónov.

82 debata chyba