Analytik: Zastavenie balíčka by ohrozilo všetkých v únii

Ak by sa Slovensko nepripojilo k záchrannému balíčku pre rizikové štáty EÚ v sume 440 miliárd eur, mohla by na to doplatiť celá eurozóna, hovorí analytik Tatra banky Juraj Valachy.

18.06.2010 05:54
investovanie, graf, mince, akcie, trhy, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Čo by sa stalo, keby Slovensko balíček zablokovalo?

Ak by tým Slovensko prispelo k zablokovaniu pomoci, krajiny s problematickým stavom verejných financií ako Portugalsko, Španielsko či Taliansko by mohli prísť o čas na uskutočnenie potrebných reforiem. Úlohou balíčka totiž bolo najmä kúpiť si čas. Neprijatie balíčka by bol zlý signál pre euro, ktorého oslabovanie by však ešte nebolo až takým strašným dôsledkom. Kľúčovým problémom by bolo, že investori by o rizikových krajinách začali opäť vážnejšie uvažovať, požičiavali by im čoraz drahšie.

Prežila by eurozóna bez balíčka?

Pri extrémnom scenári, ak by balíček nebol a rizikové krajiny by neboli ochotné ozdravovať hospodárenie v takej miere, ako treba, trhy by mohli uveriť, že štáty skrachujú. Ak by zbankrotovali veľké krajiny ako Španielsko či Taliansko, bola by to situácia, aká doteraz ešte nenastala. Tieto južné krajiny by sa potom zrejme odtrhli od eurozóny, čo by bolo spojené s hlbokým hospodárskym úpadkom v celej únii.

Má Slovensko na výber?

Slovensko môže predovšetkým rokovať o podmienkach, za akých bude rizikovým krajinám poskytnutý úver. Podmienkou by malo byť okamžité ozdravenie rozpočtov, aby peniaze neboli darované a vyhodené do vzduchu.

2 debata chyba