Juncker: Maďarsko nie je problém. Len reči jeho politikov

Ekonomika Maďarska nepredstavuje nebezpečenstvo pre euro, zhodli sa ministri financií eurozóny. Problémom boli len vyhlásenia jeho politikov, uviedol šéf eurozóny Jean-Claude Juncker. Ministri sa zhodli, že situácia v Maďarsku sa nepodobá situácii v Grécku.

07.06.2010 18:04
euro, peniaze, mince, euromince Foto:
Ilustračné foto
debata

Maďarská vláda minulý týždeň šokovala finančné trhy, keď uviedla, že nebude schopná dodržať vlastné rozpočtové záväzky a nachádza sa vo vážnej situácii.

„V prípade Maďarska nevidím žiadny problém. Jediný problém vidím v tom, že maďarskí politici priveľa hovoria,“ povedal Juncker.

Maďarská vláda sľúbila šetriť

Maďarská vláda v pondelok prisľúbila znížiť výdavky a zlepšiť stav verejných financií. Cieľom kabinetu je tiež napraviť škody, ktoré spôsobila časť politikov svojimi vyhláseniami. Vláda však finančné trhy celkom nepresvedčila, o čom svedčí pokračujúci prepad na finančných trhoch. Plány totiž nesprevádzali podrobnosti, na ktoré trhy čakali. Trhy sú teraz veľmi citlivé na správy o problémoch so štátnymi financiami, čo si Maďari uvedomili až dodatočne. Medzitým sa ozvali dve z troch popredných ratingových agentúr a pred podobnými výrokmi maďarských politikov varovali.

Trhy sa ale čiastočne upokojili, kurz forintu sa odpútal od ročného minima k euru a stúpli aj ceny dlhopisov.

Slová politikov rozbúrili trhy

O rozruch sa minulý týždeň postaral najmä hovorca maďarského premiéra Péter Szijjártó, ktorý podporil vyjadrenie, v ktorom podpredseda Fideszu Lajos Kósa prirovnal maďarskú situáciu ku gréckej. Podľa Kósu vláda po svojom nástupe zistila, že verejné financie sú v oveľa horšom stave, než sa myslelo a Maďarsko má iba malú šancu vyhnúť sa gréckemu scenáru.

Štátny tajomník Mihály Varga síce tieto slová zmierňoval, ale sám pripustil, že Maďarsko by v tomto roku nemuselo dodržať rozpočtový deficit na úrovni 3,8 percenta, ku ktorému sa zaviazalo, ale schodok by bez dodatočných opatrení mohol dosiahnuť až 7,5 percenta HDP.

Aj rakúsky minister financií Josef Pröll uviedol, že si nemyslí, že by „Maďarsko predstavovalo nejaké nebezpečenstvo“. Rovnako reagoval aj eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. Na krátku otázku novinárov, či sa Maďarsko môže stáť nový Gréckom, odpovedal jedným slovom: „Nie“.

Budapešť však nemá v EÚ prvé problémy. Už v roku 2006, teda v období silného ekonomického rastu, rozpočet Maďarska skĺzol do takmer desaťpercentného deficitu. Krajinu v roku 2008 kvôli pádu forintu zasiahla finančná kríza, ktorá ohrozovala bankový systém zaťažený rozsiahlymi spotrebiteľskými úvermi a hypotekárnymi pôžičkami v cudzých menách. Maďarsko muselo požiadať MMF a EÚ o záchranný úverový program v rozsahu 25 miliárd eur. V tomto roku si však Maďarsko výdavky financuje samo a na peniaze od MMF od začiatku roka nesiahlo.

debata chyba