Veľké zlacňovanie palív sa odkladá

Výraznejšie zlacňovanie palív ohlasované analytikmi minulý týždeň sa nekonalo a nie je už ani vo výhľade. Zlacňovanie sa odhadovalo na tri až štyri centy na liter. Benzín aj nafta však minulý týždeň na Slovensku zlacnili o jeden cent a podobne sa ceny palív vyvíjali aj v susednom Česku. Tento týždeň odborníci predpokladajú zotrvanie cien palív na súčasných úrovniach, prípadne len menší pokles.

31.05.2010 13:13
debata

„Všetko bude záležať na postoji čerpacích staníc. Domnievame sa, že ceny pohonných látok by mali skôr stagnovať,“ hodnotí analytik spoločnosti Colosseum Petr Čermák.

Analytik upozorňuje, že cena ropy v priebehu minulého týždňa po dlhom neprerušovanom poklese prestala oslabovať a z hodnôt pod 70 dolármi za barel sa vyšplhala na 75 dolárov za barel. Na to zareagovali aj ceny benzínov a nafty v Rotterdame, ktoré ovplyvňujú pumpárov v Česku aj na Slovensku. Zlou správou pre motoristov v v oboch krajinách je tiež oslabovanie českej koruny aj eura oproti doláru. Jedno euro sa menilo minulý týždeň v piatok za 1,2384 dolára a týždeň predtým ešte za 1,2497 dolára.

Na Slovensku by mal aktuáne stáť liter najpredávanejšieho benzínu Natural 95 v priemere asi 1,269 eura a nafta okolo 1,117 eura za liter. Ceny sa minulý týždeň znížili o jeden cent. V susednom Česku benzín aj nafta zlacneli o 20 halierov na 32,07 Kč (1,244 eura) za liter benzínu a na 30,78 Kč (1,194 eur) za liter nafty.

Napriek zdražovaniu ropy z minulého týždňa je ropa na londýnskej burze stále výrazne pod hodnotami zo začiatku mája tohto roka, kedy stála 88 dolárov za barel.

debata chyba