Taiwanci dajú v Trenčíne za pásom zarobiť 500 až 600 eur

Tisíce montážnikov televíznych obrazoviek závodov Samsungu vo Voderadoch a v Galante si tento rok polepšilo na platoch o päť percent. Vlani pritom brali priemerne 550 eur mesačne. S podobnými platmi môžu počítať aj záujemcovia o prácu za pásom v novom závode na výrobu obrazoviek v Trenčíne.

30.05.2010 15:13
Trenčín - AU Optronics Foto:
V Trenčíne 16. apríla 2010 slávnostne položili základný kameň závodu na výrobu LCD modulov taiwanskej spoločnosti AU Optronics.
debata (121)

Fabriku pre vyše 1 300 pracovníkov tam od apríla buduje taiwanský AU Optronics. Ide o najväčšieho investora za súčasnej vlády. Taiwanci už začali s nábormi na vedúce pozície a neskôr budú brať aj robotníkov.

Nástupné platy vo vybraných fabrikách
AU Optronics (nový závod na televízne obrazovky v Trenčíne) – prispôsobia sa trhu
Samsung (existujúca fabrika na televízne obrazovky vo Voderadoch) – vyše 400 eur/mes.
Volkswagen (automobilový závod v Bratislave) – vyše 580 eur/mes.

Zdroj: Fabriky, Pravda

Platmi sa chce investor prispôsobiť pomerom v odvetví. „Sme presvedčení, že ponúkame platové podmienky konkurencieschopné podobným pozíciám v odvetví,“ povedala pre Pravdu Katie Chen z komunikačného oddelenia AU Optronics. Konkrétnu výšku miezd prezradiť nechcela. „Spoločnosť stále sleduje prospech zamestnancov ako jednu z najdôležitejších priorít,“ dodala Chen.

Medzi profesiami, ktoré investor hľadá, je zatiaľ výrobný inžinier, technik údržby strojov, predák pre výrobu a materiál či manažér logistiky. „Mzda na takýchto pozíciách sa pohybuje od 900 do 1 200 eur mesačne,“ hovorí Ľuboš Sirota z personálnej agentúry Trenkwalder. Najväčšiu skupinu zamestnancov AU Optronics však budú tvoriť klasickí montážnici v pásovej výrobe nazývaní tiež operátori. „Mzdové ohodnotenie pre operátorov výroby by väčšina investorov v súčasnosti zvolila niekde na úrovni 500 eur za mesiac,“ myslí si Sirota.

V Samsungu vlani operátori dostávali priemerne 550 eur. „Je to mzda vrátane 13. a 14. platu, bez nadčasov. Tento rok sme zvýšili platy priemerne o päť percent,“ opisuje Silvia Baráthová zo Samsungu Electronics Slovakia. Nástupné platy sú však vo fabrike nižšie. Napríklad pre závod vo Voderadoch je na internete inzerát hľadajúci operátora výroby s ponúkaným hrubým platom 2,49 eura za hodinu. Pri 40–hodinovom pracovnom týždni by pracovník zarobil v hrubom za mesiac 400 eur.

Ak by šlo o zamestnanca, ktorý nemá deti, na ruku by dostal v čistom 344 eur. „Spoločnosť Samsung priebežne monitoruje vývoj platov v odvetví na Slovensku a podľa toho upravuje výšku platov operátorov aj ostatných zamestnancov podniku, aby bola dosiahnutá minimálne priemerná úroveň platov v elektrotechnickom priemysle, s odchýlkou najviac desať percent,“ dodáva Baráthová. Operátori majú podľa nej napríklad aj bezplatné ubytovanie. Závod vo Voderadoch mal pri štarte v roku 2008 problém nájsť ľudí, čo v čase krízy neplatí. „Evidujeme dostatočný záujem o prácu,“ tvrdí Baráthová.

Elektrotechnický priemysel je spolu s automobilovým najväčším ťahúňom slovenskej ekonomiky. Automobilové odvetvie sa však viac približuje platmi k slovenskej priemernej mzde, ktorá je podľa Štatistického úradu SR tesne pod 800 eurami za mesiac. „Nástupné platy v najnižšej tarifnej triede sa u nás pohybujú okolo 580 až 600 eur,“ hovorí odborový predák v bratislavskom Volkswagene Zoroslav Smolinský. Priemerne sa pritom podľa odborárov vo Volkswagene zarába okolo 900 eur.

Závod AU Optronics by v Trenčíne mal začať fungovať o necelý rok. Investícia by mala celkovo dosiahnuť 191,3 milióna eur, pričom vláda sľúbila spoločnosti investičnú pomoc vo výške 38,3 milióna.

121 debata chyba