Barroso sfúkol Nemcov. Vraj nepochopili aké majú z eura výhody

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso si v utorok vzal pod paľbu kritiky Nemecko. Dôvodom je súčasná kríza spoločnej európskej meny, ktorej sa podľa Barrosa dostáva zo strany Berlína len veľmi malej podpory.

25.05.2010 18:48
José Barroso Foto: ,
Predseda Európskej komisie José Barroso
debata (4)

Šéf Európskej komisie zároveň reagoval na klesajúcu podporu eura u Nemcov, ktorým sa nepozdáva pomoc dlhmi sužovanému Grécku. Podľa Barrosovho názoru si euro zaslúži od Nemecka väčšiu podporu a uznanie.

„V uplynulých rokoch nebolo v Nemecku počuť mnoho vyjadrení politických lídrov, v ktorých by vysvetľovali verejnosti, aké dôležité euro pre ich krajinu je,“ posťažoval sa Barroso v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Nemecko pritom z eura veľmi profituje, myslím, že by to mali politici ľudom jednoznačne povedať,“ dodal šéf komisie. Ten taktiež podrobilo kritike aj rozhodovací proces o finančnej pomoci Aténam, ktorý podľa Barrosa „jednoducho trval príliš dlho“. Predseda komisie narážal aj na vládu kancelárky Angely Merkelovej a jej nejednoznačný postoj.

Nemecko prispeje sumou takmer 22,5 miliardy eur na záchranný balíček pre Grécko v celkovej výške 110 miliárd eur, na ktorom sa dohodli členské krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF). Pomoc už schválil aj nemecký parlament a svojim podpisom ju potvrdil aj prezident Horst Köhler.

4 debata chyba