Palivá začnú podľa analytikov konečne zlacňovať

Pád ropy za posledné tri týždne z 87 dolárov za barel na súčasných 71 dolárov za barel by sa mal tento týždeň konečne výraznejšie prejaviť aj na slovenských a českých pumpách. V oboch krajinách sa ceny palív odvíjajú na základe podobných parametrov - svetových cien ropy, cien ropných produktov a kurzov mien.

24.05.2010 12:54
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Zlacňovaniou palív však posledné dva týždne bránilo oslabovanie českej koruny a eura voči doláru. Tak mena platná na Slovensku ako aj v Česku však začali koncom minulého týždňa voči doláru opäť posilňovať.

Analytici v Česku preto očakávajú pokles cien palív asi o 1 Kč/liter, čo by na slovenských pumpách mohlo znamenať zlacňovanie o tri až štyri centy na liter. Pokles cien však zrejme nebude nárazový, ale postupný. „V nasledujúcich dňoch by malo dôjsť k výraznému zníženiu cien benzínov a nafty. Pokles by mohol dosiahnuť až 1 Kč na liter,“ predpokladá vývoj cien na pumpách v ČR analytik spoločnosti Colosseum Petr Čermák.

Cena benzínu sa v Česku minulý týždeň znížila v priemere o 5 halierov na 32,27 Kč/liter a nafty o 4 haliere na 30,98 Kč/liter. Na Slovensku sa ceny nezmenili. Ceny palív na Slovensku sa totiž menia spravidla aspoň o jeden cent a zlacnenie v Česku v prepočte dosiahlo len asi 0,2 centa. Liter najpredávanejšieho benzínu Natural 95 stojí podľa Štatistického úradu SR v priemere asi 1,279 eura a liter nafty vychádza na 1,127 eura.

Priestor na zlacňovanie palív na Slovensku by teda mala vytvoriť nielen lacná ropa, ale aj euro. Európska mena sa v priebehu minulého týždňa dostala na niekoľko ročné dno 1,227 dolára za euro. Koncom týždňa sa však kurz posilnil na 1,2497 dolára za euro a euro posilňuje ďalej.

Podobne ako euro sa voči doláru vyvíja aj česká koruna. „Po dlhej dobe sa zmenila situácia na menovom trhu a koruny voči doláru prestala oslabovať. Konečne sa tak môže na cenách na pumpách prejaviť pokles cien ropy,“ dodáva Čermák.

Ceny palív sa na Slovensku naposledy menili koncom apríla tesne pred tým ako EÚ podala pomocnú ruku zadĺženému Grécku. Vtedy zároveň vrcholili vysoké ceny ropy. Benzín naposledy 1. mája zdražel o 1,5 centa a nafta o dva centy.

debata chyba