Gréci hľadajú príčinu dlhov. Aj v amerických bankách

Gréci sa snažia zistiť, či ku zhoršeniu ich dlhovej krízy čiastočne neprispeli investičné banky zo Spojených štátov. Uviedol to v nedeľu grécky premiér Jorgos Papandreu. Veľké investičné banky v USA tvoria jadro Wall Street a kritizujú ich aj v Spojených štátoch.

16.05.2010 17:00
Wall Street Foto:
Wall Street
debata (50)

„Práve sme v Grécku začali parlamentné vyšetrovanie a zameriame sa na minulosť. Chceme zistiť, kedy veci nabrali zlý smer a aké praktiky boli negatívne. Podobné vyšetrovania sa vedú aj v iných krajinách a v USA, počul som slová ako podvod alebo nízka transaprentnosť,“ povedal Papandreu televízii CNN.

Americká prokuratúra začala už pred niekoľkými dňami hĺbkové vyšetrovanie v šiestich bankách na Wall Street. Úrady sa snažia zistiť, či banky investorom neklamali alebo ich neuvádzali do omylu. Pracuje sa okrem iného s verziou, že banky dávali zavádzajúce informácie už ratingovým agentúram, aby si od nich zabezpečili priaznivé hodnotenie štrukturovaných produktov, ktoré ponúkali investorom.

„Áno, je tam veľká zodpovednosť. Nevylúčil by som, že tam bude aj nejaký postih,“ odpovedal Papandreu na otázku, či by Grécko mohli voči bankám z USA podniknúť právne kroky.

Kritika nesmeruje iba na Wall Street, ale aj na veľké investičné banky v ďalších krajinách. Regulačné orgány v USA a Európe skúmajú finančné transakcie tesne pred vypuknutím finančnej krízy. Najviac ich zaujíma segment rizikových hypoték v USA.

Grécko má vysoký rozpočtový deficit, ktorý prekračuje povolenú hranicu trojpercentnú hranicu. Stráca dôveru investorov, takže svoje dlhy musí sanovať drahšími pôžičkami. Navyše sa ukázalo, že grécky štatistický úrad opakovane zverejňoval nepravdivé údaje, čo ešte viac podkopalo dôveru v grécku ekonomiku. Bude jej musieť pomôcť pôžičkami eurozóna aj Medzinárodný menový fond.

Do 19. mája má Grécko splatiť záväzky v miliardách eur. Pôžičky od eurozóny a od Medzinárodného menového fondu sú podmienené šetrením. Deficit rozpočtu sa vlani dostal nad 13 percent hrubého domáceho produktu. V uliciach Atén sa proti úsporným opatreniam často protestuje a nepokoje si vyžiadali aj ľudské životy.

50 debata chyba