Motoristi už doplácajú na to, že Gréci oslabili euro

Slovenskí motoristi pociťujú ekonomické problémy Grécka. Zadlžení južania totiž spôsobili oslabenie eura. A slabé euro aktuálne na Slovensku bráni výraznejšiemu zlacňovaniu benzínov a nafty.

15.05.2010 19:40
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Ilustračné foto
debata (13)

Ceny na pumpách ešte v máji nešli dole napriek tomu, že ropa za posledné dva týždne výrazne zlacnela priemerne o päť až šesť dolárov na barel. V minulosti by to pri stabilnom kurze eura prinieslo nižšie ceny palív asi o šesť centov na liter.

Po poslednom oslabení eura bude však efekt zlacňovania palív podľa prepočtov Pravdy len polovičný. Palivá by sa tak mali v najbližších dňoch zlacňovať, ale najviac o tri centy na liter. Prvá úprava cien by mohla nastať na budúci týždeň. Benzín je aktuálne najdrahší od októbra 2008. Liter Naturalu 95 stojí podľa Štatistického úradu SR priemerne asi 1,279 eura a liter nafty vychádza na 1,127 eura.

Najväčší predajca palív Slovnaft úpravy cien na pumpách nekomentuje. Spoločnosť však priznáva, že euro aktuálne poškodzuje slovenských vodičov. „Je pravda, že v posledných dňoch došlo k poklesu cien ropy i ropných produktov na burzách, na druhej strane sa však súčasne dolár výrazne posilnil oproti euru a tento kurzový vzťah eliminoval pohyb dolárových cien energií,“ hovorí hlavný ekonóm Slovnaftu Marek Senkovič.

Ropu tento týždeň výrazne stiahli dole správy o dobrom stave zásob palív v USA. Celkovo ropa oproti posledným dvom aprílovým týždňom tento mesiac zlacnela na burze v Londýne v dolárovom vyjadrení asi o sedem percent na zhruba 80 dolárov za barel. V prepočte na eurá však ropa za rovnaké obdobie zlacnela len o tri percentá. Kurz eura vstupuje predajcom palív do cenových prepočtov. Slovnaft a ďalšie rafi nérie, ktoré zásobujú slovenský trh, nakupujú ropu za doláre, ale produkty predávajú najmä za eurá.

Euro bolo pritom v piatok oproti doláru na 14–mesačnom minime. Ešte koncom apríla bolo možné za jedno euro dostať 1,3315 dolára a včera sa kurz uzatvoril na úrovni len 1,2492. Štáty eurozóny deklarovali v priebehu posledných dní Grécku a ďalším zadlženým krajinám EÚ stámiliardovú pomoc, aby ochránili kurz eura. Investori však úspešnosti záchranných balíkov neveria a euro sa tak oproti doláru ďalej oslabuje.

13 debata chyba