Šéf Deutsche Bank pochybuje, že Grécko zaplatí dlhy

Generálny riaditeľ najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank Josef Ackermann pochybuje, že Grécko zaplatí dlhy. Dohodnutý stabilizačný fond podľa neho pomôže stabilizovať Španielsko a Taliansko, ale Portugalsko to bude mať ťažké. Ackermann to podľa agentúry Reuters povedal v pripravovanej talkshow, ktorú bude vysielať nemecká verejnoprávna televízia ZDF.

14.05.2010 07:50
debata (13)

Ackermann patrí k najvplyvnejším bankárom v Európe a okrem iného sa podieľal na pomoci, ktorú pre Grécko pripravil súkromný sektor. Ackermann je tiež pravou rukou kancelárky Angely Merkelovej, ktorej radil, ako má nemecký kabinet reagovať na krízu.

Eurozóna sa dohodla na vytvorení fondu, ktorý by mal mať k dispozícii až 750 miliárd eur. Fond by však fungoval iba ako záchranná sieť, ktorá by sa použila len v prípade, že by niektorá z členských krajín bola v tak vážnych finančných problémoch, že by ich nebola schopná sama riešiť.

Najzávažnejšie problémy v eurozóne má v súčasnosti Grécko. To bolo prinútené zaviesť úsporné opatrenia výmenou za medzinárodnú pomoc, ktorá je rozložená na tri roky. Ďalšie znižovanie výdavkov sa však nepáči občanom, ktorí organizujú jeden protest za druhým.

„Či bude Grécko počas tohto obdobia naozaj v takej pozícii, aby ukázalo odhodlanosť a vydalo zo seba to úsilie, o tom ja pochybujem, " povedal Ackermann a dodal, že si to bude vyžadovať "neuveriteľné úsilie“. Ak by Grécko neuspelo, dopady by mohli pocítiť ďalšie krajiny. To by potom podľa bankára mohlo viesť k „určitej kríze“.

13 debata chyba