Merkelová: Neúspech eura by bol zlyhaním Európy a jej zjednocovania

Máme spoločnú európsku menu, ale nie spoločnú politickú a ekonomickú úniu, uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Musíme to zmeniť, dodala.

13.05.2010 17:28
Angela Merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (21)

Súčasná kríza eurozóny by eventuálne mohla prispieť k ekonomickej a politickej zomknutosti, nielen k posilneniu jednotnej európskej meny, domnieva sa Merkelová. Európa čelí existenčnej skúške, podľa Merkelovej ju musí zvládnuť. V budúcnosti bude eurom platiť celá Európska únia.

Merkelová o hospodárskych problémoch Európy hovorila v nemeckom Aachene, kde sa zúčastnila na slávnostnom ceremoniáli udelenia Medzinárodnej ceny Karla Veľkého za presadzovanie európskej jednoty. Ocenený bol poľský premiér Donald Tusk. Kancelárka okrem iného povedala, že kvôli problémom eura je v hre budúcnosť Európskej únie.

„Ak euro neuspeje, nebude to znamenať iba zlyhanie meny. Bude to aj zlyhanie Európy a myšlienky zjednocovania Európy. Máme spoločnú menu, ale nie spoločnú politickú a ekonomickú jednotu. A to je presne to, čo musíme zmeniť,“ povedala Merkelová.

Merkelová v prenose nemeckej televízie WDR tiež povedala, že kríza okolo budúcnosti eura nie je „len tak nejakou krízou“. Podľa nej je to najväčšia skúška, ktorej Európa čelá od začiatku zjednocovacieho procesu v roku 1990 a možno aj od smotného počiatku európskych spoločenstiev.

Spoločná európska mena euro zažíva v ostatných týždňoch silné otrasy, ktoré sú dôsledkom dlhovej krízy v Grécku. Na trhu panujú obavy, že kríza by sa mohla z Grécka preniesť aj na ďalších slabých členov eurozóny, čo je najmä Portugalsko. Dopady krízy sú zrejmé nielen z poklesu eura, ale napríklad aj z rastu medzibankových sadzieb.

Jedno euro sa v šúčasnom čase predáva za menej než 1,26 amerického dolára. To nie je historicky nič výnimočné, problémom je však tempo oslabovania v posledných týždňoch.

21 debata chyba