Grécko volá o pomoc

Grécko sa obrátilo na Európsku úniu a Medzinárodný menový fond so žiadosťou o pomoc. Krajina ťažko zápasí s dlhmi a už niekoľkokrát varovala, že nevydrží dlho platiť tak vysoké úroky, za aké si teraz požičiava na finančných trhoch.

23.04.2010 12:17 , aktualizované: 19:11
investovanie, euro, mince, graf, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
debata (73)

Grécko má už skôr dohodnutý mechanizmus pomoci, v rámci ktorého by malo v tomto roku dostať od Európskej únie 30 miliárd eur, z toho 306 miliónov eur by malo poskytnúť Slovensko.

„Je nevyhnutné, aby sme požiadali o aktiváciu tohto mechanismu,“ oznámil v piatok grécky premiér Jorgos Papandreu.

O aktivácii pomoci bude rozhodovať euroskupina – sú v nej ministri financií krajín, platiacich eurom. To by sa malo stať v najbližších dňoch, uviedla Európska komisia. Ešte predtým vydá komisia a Európska centrálna banka stanovisko, či je potrebné pomoc aktivovať.

Prvú tranžu z pomoci chce Grécko využiť už v máji. „Očakávame, že financie z balíčka budeme mať pred 19. májom,“ povedal minister financií Geórgios Papaconstantinou. Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ale musí Grécko najskôr dokončiť rokovania s MMF.

Merkelová povedala, že Európa a MMF by mohli rozhodnúť, že Grécku neposkytnú nijakú finančnú pomoc, ak nezistia, že finančná kríza krajiny predstavuje riziko pre celú eurozónu. „Stabilita našej meny má prioritu a úsporné opatrenia Grécka musia byť úplne dôveryhodné,“ uviedla v krátkom vyhlásení

Diskutujte: Malo by aj Slovensko finančne pomáhať Grécku?

Celková pomoc môže dosiahnuť až 45 miliárd eur, zvyšok dodá Medzinárodný menový fond. Grécko však bude musieť súhlasiť s tvrdými podmienkami a požičané peniaze budú takisto úročené. Ešte nedávno sa predpokladalo, že tieto úroky sa môžu pohybovať okolo hranice piatich percent. Medzitým však pôžičky na finančných trhoch pre Grécko ešte viac zdraželi, výšku úroku je preto ťažké odhadnúť.

V Aténach je od stredy delegácia EÚ a MMF, ktorá upresňuje podmienky pomoci pre Grécko. Aká bude konečná podoba tejto pomoci, zatiaľ nie je známe. MMF si ale uvedomuje, že pozícia Grécka je zložitá.

„Je jasné, že situácia Grécka je veľmi vážna. Neexistuje žiadny jednoduchý spôsob, žiadne ľahké riešenie, ktorým by to bolo možné rýchlo vyriešiť,“ uviedol vo štvrtok šéf MMF Dominique Strauss-Kahn. Povedal tiež, že fond neuvažuje o reštruktura­lizácii gréckeho dlhu v takej podobe, že by držitelia dlhopisov museli pristúpiť na vrátenie nižšej sumy, než akú Grécku požičali. Takéto obavy sa na finančných trhoch v ostatných dňoch objavovali.

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service vo štvrtok znížila hlavný rating Grécka. Euro sa po zverejnení tejto informácie prepadlo na takmer ročné minimum voči doláru (1,3292 USD). Keď Grécko požiadalo o pomoc, euro si mierne polepšilo.

Papandreu: Je to odkaz špekulantom, aby si nezahrávali

Grécky premiér Papandreu o rozhodnutí požiadať o pomoc informoval v televíznom prenose z najvýchodnejšieho gréckeho ostrova Kastellorizo. Podľa neho to je odkaz špekulantom, aby si nezahrávali s eurom. Analytici sú opatrní.

„Nepovedal by som, že sme z najhoršieho vonku, pretože teraz sa bude bojovať o to, aká veľká má tá pomoc byť a aké budú podmienky, ktoré s ňou budú spojené,“ poznamenal analytik finančného ústavu Nomura Sean Maloney.

„Nie je to dobrý výsledok pre Grécko, ani pre eurozónu. Bolo to však nutné, pretože Grécko si už nemôže dovoliť financovať svoj dlh za súčasné trhové sadzby,“ povedala šéfka výskumu spoločnosti Forex.com Jane Foleyová. „Priznaním Grécka, že potrebuje pomoc, to ale teraz nekončí. Grécko sa môže znovu postaviť na vlastné nohy iba tak, že začne žiť podľa toho, na čo má,“ dodala.

Nemecko naznačilo, že prípadnú finančnú pomoc Grécku blokovať nebude. „Ten problém si musí vyriešiť grécka vláda a občania,“ povedal na pravidelnej tlačovej konferencii hovorca nemeckého ministerstva financií Michael Offer. V prípade potreby Nemecko podľa neho ničomu nebude brániť. „Nemecko môže reagovať okamžite. V tejto chvíli však finančné potreby Grécka nie sú akútne, peniaze na financovanie deficitu majú aj na máj,“ dodal hovorca.

73 debata chyba