V Španielsku vybabrali s ekodotáciami. Vyrábali slnečnú energiu v noci

Časť španielskych prevádzkovateľov solárnych elektrární zrejme vyrába "slnečnú" elektrinu aj v noci, ale nie kvôli zázračnej technologickej inovácii. Pomáha si osvetlením, ktoré poháňali dízlové agregáty. O týchto praktikách informoval španielsky denník El Mundo a odvolal sa na informované zdroje zo španielskej energetiky a na list štátneho tajomníka pre energetiku Pedra Marina.

15.04.2010 14:56
Fotografia americkej sondy Hinode Foto:
Ilustračné foto
debata

Španielsky audit solárnych elektrární od novembra 2009 do januára 2010 ukázal, že v čase od polnoci do siedmej hodiny ráno dodali solárne panely v sledovanom období do energetickej siete celkovo 4 500 megawatthodín elektrickej energie. Škoda, ktorá vznikla, je asi 2,6 milióna eur.

„Je to iba vrchol ľadovca,“ povedal španielskemu denníku jeden z expertov na energetiku. Nočné nasvietenie sa dá ľahko odhaliť, niektorí operátori však používajú tieto praktiky aj cez deň, aby simulovali vyšší výkon svojich zariadení a dostali za dodanú energiu viac peňazí.

O nasvietení fotovoltaických panelov výkonnými reflektormi pripojenými k naftovým generátorom sa predtým hovorilo skôr s úsmevom ako o možnom nebezpečenstve. Je to však veľmi výhodné, vzhľadom na obrovský cenový rozdiel medzi lacnou elektrinou zo štandardných elektrární a povinne vykupovanou drahou solárnou energiou za dotované ceny. Cena solárnej elektriny je oproti bežnej elektrine z iných zdrojov aj päťnásobne drahšia a prevádzkovatelia sietí sú povinní vykupovať solárnu elektrinu za oficiálne stanovenú cenu.

Španielsko donedávna zažívalo solárny boom, vďaka obrovským dotáciám a povinným nákupom solárnej energie. Má po Nemecku v Európe druhý najväčší počet slnečných elektrární s inštalovaným výkonom v objeme viac ako 3 300 megawattov. Vláda však na konci roka 2008 dotácie drasticky zoškrtala a výrazne obmedzila veľkosť dotovaných projektov, kvôli čomu celá solárna „bublina“ spľasla. Špekulanti so solárnou energiou sa odvtedy snažia využiť rozdielu cien rôznych zdrojov a benevolentnú reguláciu nových kapacít, napríklad v Nemecku či Českej republike.

Španielska fotovoltaická asociácia ASIF vyzvala podľa agentúry Bloomberg úrady, aby prešetrili možné podvody prevádzkovateľov solárnych panelov. ASIF ľutuje najmä to, že správy o týchto podvodoch prenikajú do tlače a majú „škodlivé dopady na verejnú povesť celého odvevia“.

Solárna energia v Španielsku „bola finančným produktom, nie energetickým riešením“, poukázal vlani na špekulatívnu povahu neúmerne dotovaného odvetvia šéf poprednej španielskej energetickej spoločnosti Iberdrola Ignacio Galán. Iberdrola je síce najväčším svetovým producentom obnoviteľnej energie, namiesto drahej fotovoltaiky sa sústreďuje na veternú energiu, ktorá je oveľa lacnejšia a nie je tak náročná na pôdu.

debata chyba